ROTTERDAM - Een stadsbestuur tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam in de Havenstad mag voor de sociaaldemocraten dan geen optie zijn, de partij voelt wel wat voor samenwerking in de deelgemeenten.

Althans, dat zegt PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst. ''Die kunnen de proeftuin zijn. Daar kan het vertrouwen tussen beide partijen groeien.''

De roep in de stad wordt steeds luider. De PvdA en Leefbaar Rotterdam zijn met allebei veertien zetels tot elkaar veroordeeld. 'Ze moeten het samen maar eens gaan doen', klinkt het kordaat onder kiezers.

De PvdA-politici willen er niet van weten. ''Onmogelijk'', roepen ze aan de Coolsingel. ''Samen in een stadsbestuur werkt niet. Daarvoor zijn de onderlinge tegenstellingen veel te groot'', zegt Van Heemst.

Vertrouwen

Het ontbreekt volgens de fractieleider aan onderling vertrouwen. ''Een coalitie is gedoemd te mislukken. Dat zou een ruziebestuur worden van vechten en prutsen. Na een jaar ligt het op zijn gat.''

Volgens Van Heemst is het verschil vooral het grootst op wat hij de belangrijkste vraag voor Rotterdam vindt; de toekomst van een multi-etnische en multiculturele stad. Op de meeste andere punten liggen de partijen niet ver uit elkaar, weten ze ook binnen de PvdA.

Van Heemst wil daarom samenwerking tussen beide 'grootmachten' aan de Coolsingel langzaam laten groeien door eerst in de deelgemeenten aan elkaar te wennen.

Kunstmatig

''Kijk of je daar wel kunt samenwerken om er gezamenlijk de grote problemen aan te pakken. Het is ook beter om van onderaf te beginnen dan dat van bovenaf op te leggen. Dat zou te kunstmatig zijn.''

Het nieuwe stadsbestuur moet dan voor de komende vier jaar een beknopt programma maken, zodat alle partijen in de raad gezamenlijk werken aan de toekomst van de stad. ''Je moet het collegeprogramma beslist niet dichttimmeren'', zegt Van Heemst.

Open houding

''Laat het nieuwe college vooral een open houding hebben naar alle politieke stromingen.'' Het is een manier om op stadsniveau te kijken in hoeverre de Leefbaren en sociaaldemocraten elkaar kunnen vinden en vooral op wat voor terreinen.

Tegelijkertijd moeten de twee grootste partijen de komende jaren bij zichzelf te raden gaan hoe ze zich tegenover elkaar opstellen, vindt Van Heemst.

Maar hij vindt vooral dat de Leefbaren zich de komende jaren moeten gaan afvragen hoe ze zich gaan opstellen ''richting PvdA, de burgemeester en richting de Rotterdammers van Turkse of Marokkaanse komaf''.