AMERSFOORT - Emile Roemer, de nieuwe fractievoorzitter van de SP, wil op de koffie bij Job Cohen en Femke Halsema.

Hij hoopt samen met de fractieleiders van de PvdA en GroenLinks een ''lijst van punten'' op te kunnen stellen waarop de partijen ''elkaar kunnen vinden''. Roemer hoopt na de verkiezingen op 9 juni op een ''zo progressief mogelijk kabinet''.

Roemer zei dat zaterdag tijdens een partijraad in Amersfoort. Cohen zei zaterdag in het NOS Journaal: 'Hoe progressiever, hoe liever', al was het hem te vroeg daar dieper op in te gaan.

Het was de eerste keer dat Roemer zijn partij toesprak in zijn nieuwe functie. De SP sprak in Amersfoort over het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen, het vertrek van Agnes Kant en over de kandidaatstelling van Roemer.

Kant

De aanwezige leden gaven Kant, die niet aanwezig was, een staande ovatie. Tijdens een filmpje waarin optredens van Kant waren te zien met op de achtergrond muziek van De Dijk, klapten de aanwezige SP'ers hun handen stuk.

Partijvoorzitter Jan Marijnissen zei dat velen haar beslissing om op te stappen betreuren. ''Na haar besluit kreeg ze zo veel loftuitingen. Dan denk je wel, waarom nu en niet toen ze het zo hard nodig had. Agnes hoort bij ons en dat zal altijd zo blijven'', aldus Marijnissen.

Crisis

Roemer, die als Kamerlid woordvoerder was op het terrein van Verkeer en Waterstaat, liet het traditionele SP-geluid horen. ''Juist in crisistijd leggen we allereerst de rekening neer bij hen die de crisis hebben veroorzaakt.''

De SP wil de ''villasubsidie'' en de ''torenhoge bonussen'' aanpakken en de banken mee laten betalen ''aan de schade die ze hebben veroorzaakt.''

Peilingen

De SP doet het niet zo goed in de peilingen. In de laatste peiling van onderzoeksbureau Synovate zakte de partij van elf naar negen zetels.

Momenteel heeft de SP er in de Tweede Kamer 25. Als het aan Roemer ligt, komt er na de verkiezingen van 9 juni een ''zo progressief mogelijke coalitie''.

Roemer heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Tijdens een congres op 24 april beslist de partij daarover.

Vertrouwen

Jan Marijnissen zei na afloop veel vertrouwen te hebben in Roemer. ''Hij heeft veel ervaring, is inhoudeliijk goed en is bovendien humoristisch'', zei hij.

Marijnissen zei dat Roemer ''een nieuw gezicht is'', terwijl bijvoorbeeld Job Cohen ''toch iemand is die terugkeert naar Den Haag''.