DEN HAAG/SCHIEDAM - Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, Justitie) zet maandag in Schiedam het begin van de Week van Nederland Schoon luister bij.

''Rommel op straat, kapotte lantaarnpalen, graffiti op de muren; het draagt allemaal bij aan een gevoel van onveiligheid. Een schone wijk is ook een veilige wijk'' , aldus een bericht van Binnenlandse Zaken.

''Uit onderzoek blijkt dat waar het schoon en netjes is, minder overlast en criminaliteit voorkomt.''

Ongeveer driehonderd ambtenaren van Binnenlandse Zaken en Wonen, Wijken en Integratie hebben volgens het departement gehoor gegeven aan de oproep om tijdens de Week van Nederland Schoon ook zelf ergens een ochtend of middag aan de slag te gaan.

Opknappen

''Zij zullen in verschillende steden graffiti verwijderen, onveilige fietstunnels opknappen, fietswrakken wegknippen, struiken bij onveilige plekken snoeien en zwerfafval opruimen.''

Het openingsprogramma in Schiedam bestaat onder meer uit een optocht en modeshow van driehonderd basisschoolleerlingen in zwerfafvalkleding. Ambtenaren, scholieren en anderen gaan verder de wijken te lijf met bezems, afvalgrijpers en graffiti-verwijderaars.