DEN HAAG - Het demissionaire kabinet zal de NAVO geen antwoord meer geven op het verzoek van het militaire bondgenootschap om na 2010 nog actief te blijven in Afghanistan.

Dat wordt overgelaten aan een volgend kabinet.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zal de NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen daarvan op de hoogte stellen.

Dat hebben Verhagen en zijn ambtgenoot op Defensie, Eimert van Middelkoop, vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld.

F-16

De Kamer wilde weten wat het kabinet van plan was als de missie in Uruzgan in augustus stopt.

Rasmussen verzocht Nederland op 4 februari een jaar langer in Uruzgan te blijven, tot augustus 2011. Maar hij vroeg ook om de F-16's in Kandahar te houden.

De gevechtsvliegtuigen komen in actie boven heel Afghanistan om grondtroepen bij te staan. Twee weken na het NAVO-verzoek viel het kabinet, omdat de PvdA niet over een langere missie in Uruzgan wilde praten.

Afbouwen

Onduidelijk was nog wat er met de F-16's zou gebeuren. Een meerderheid van de Tweede Kamer, ook de PvdA, heeft al laten doorschemeren er niet op tegen te zijn als de vliegtuigen wel langer ingezet worden.

Volgens een woordvoerder van Defensie loopt het mandaat van de F-16's ook af in augustus. Binnenkort komt er nog een brief naar de Tweede Kamer over de stand van zaken met de missie in Afghanistan.

Daarin wordt nader ingegaan op de inzet van eenheden als de militaire faciliteiten worden afgebouwd. Mogelijk is er dan nog een rol weggelegd voor de F-16's.