HILVERSUM - Ayaan Hirsi Ali neemt afstand van Geert Wilders. Volgens de oud-politica is de PVV-leider een ''populist'' en zijn z'n plannen onuitvoerbaar.

Hirsi Ali zegt dat in een interview dat komende week in de VARAgids verschijnt. ''Geert is een populist die de symbolen van de islam zoals de moskee en het hoofddoekje gebruikt, maar hij lost niets op'', stelt ze.

Hirsi Ali zegt niets te zien in de beleidsvoorstellen van Wilders, zoals het verbod op hoofddoekjes en de Koran of het sluiten van moskeeën.

Onuitvoerbaar

''Massadeportatie van moslims is geen antwoord op de problemen. Wie gaat hij dan precies het land uitzetten en wie mogen er blijven? Zijn beleid is onuitvoerbaar'', aldus het vroegere VVD-Tweede Kamerlid.

Hirsi Ali denkt dat Wilders de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni gaat winnen, zeker als de PvdA, het CDA en de VVD de islam taboe verklaren als verkiezingsonderwerp.

Onregeerbaar

''Als de drie grote partijen met antwoorden komen en een front vormen tegen de radicale islam, dan verliest Wilders de verkiezingen. Maar ik zie het niet gebeuren.''

Ze voorspelt ook grote problemen voor het CDA als Jan Peter Balkenende opnieuw lijsttrekker van die partij wordt. ''Dat wordt dan de ondergang van het CDA. Nederland is onregeerbaar.''