DEN HAAG - Mark Rutte wordt lijsttrekker van de VVD bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 9 juni. Tot vrijdag 12 uur konden kandidaten zich melden, maar dat is niet gebeurd. Dat heeft de VVD vrijdag laten weten.

In een eerste reactie zegt Rutte er zin in te hebben. ''Dit worden de belangrijkste verkiezingen in een generatie.'' De uitslag van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen ziet hij als een steun in de rug. ''Die stijgende lijn wil ik graag voortzetten.''

Het partijbestuur van de VVD had Rutte afgelopen weekeinde voorgedragen als lijsttrekker. In 2006 voerde Rutte ook al de lijst van de liberalen aan.

Na het vertrek van VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen wierp Rutte zich op als lijsttrekker, maar kreeg hij concurrentie van Rita Verdonk en het Kamerlid Jelleke Veenendaal. De leden kozen hem toen als lijsttrekker.

Vrijdag sloot ook de termijn voor de kandidaatstelling voor de VVD-lijst. Eind maart wordt een advieslijst bekend, waarna de leden via internet en telefoon zich daarover kunnen uitspreken.