DEN HAAG - De keuze van Wouter Bos voor zijn gezin is ''een verlies voor de Nederlandse politiek, maar een te respecteren keuze''.

Dat stelt premier Jan Peter Balkenende vrijdag in een eerste reactie. ''Wouter Bos heeft in de afgelopen jaren veel betekend voor de publieke zaak.

Vooral zijn inzet als minister van Financiën en zijn rol bij het bestrijden van de economische en financiële crisis verdienen grote waardering. Ik zeg hem dank voor de tijd en inzet die hij in de Tweede Kamer en in twee kabinetten voor ons land heeft gegeven'', aldus Balkenende.

''De afgelopen jaren hebben wij intensief samengewerkt en voor zijn inzet heb ik grote waardering.''

Groot onderling vertrouwen

Voor ChristenUnie-leider Rouvoet was Bos bovenal een collega met wie hij op persoonlijk vlak ''buitengewoon plezierig en met groot onderling vertrouwen'' heeft samengewerkt.

''Een bekwaam politicus verlaat Den Haag. En dat is jammer. En je hoeft geen PvdA'er te zijn om de overtuiging te hebben dat de Nederlandse politiek ook zeer zeker Wouter Bos gaat missen.''

Samenwerking

Het vertrek van PvdA-leider Wouter Bos geeft volgens SP-fractievoorzitter Emile Roemer in het politieke veld ''nieuwe ronden, nieuwe kansen'' voor een progressieve samenwerking.

Roemer stelt dat Bos zich nooit echt heeft willen uitspreken voor een progressieve samenwerking tussen linkse partijen.

Verder zei de SP-fractieleider dat ''je alleen maar kan respecteren'' dat Bos zijn besluit neemt om privéredenen en kiest voor zijn kleine kinderen.

Zelf heeft Roemer twee kinderen van 18 en 20 jaar. Maar hij zegt om dezelfde reden als Bos, toen zijn kinderen kleiner waren, eens een verzoek om de Tweede Kamer in te gaan voor zijn partij te hebben afgewezen.

Ongelooflijk

GroenLinks-fractieleider Femke Halsema noemt het vertrek Bos ongelooflijk. Ze heeft ''respect'' voor zijn beslissing om te kiezen voor zijn gezin, maar noemt het ook een aderlating voor de PvdA. In haar ogen was Bos een politicus ''die stond voor sociale hervormingen en oog had voor groene politiek''.

Halsema: ''Een moderne sociaaldemocraat en een werkelijk progressieve politicus vertrekt: wat een kaalslag.'' De moeder van een tweeling stelt te weten hoe zwaar de afweging moet zijn geweest voor Bos. ''Ik begrijp dat hij na al die jaren hard werken deze keuze maakt.''

Bindend leider

De GroenLinks-leider stelt dat valt te bezien wat de mogelijk opvolger Job Cohen politiek Den Haag gaat brengen. Ze noemt de huidige burgemeester van Amsterdam ''een bindend leider'' voor zijn stad. ''Hij heeft richting gegeven aan het integratiedebat en staat voor dialoog.

Ik hoop dat hij ook bereid is groene hervormingen door te zetten'', aldus Halsema.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte vindt het jammer dat hij tijdens de verkiezingscampagne niet meer met Bos in debat kan over het beleid van het kabinet en de keuzes waar Nederland de komende tijd voor staat.

Rutte noemde Bos' vertrek vrijdag een onverwachte, maar te respecteren keuze. ''Ik zie uit naar de strijd met zijn opvolger over de toekomst van Nederland.''

Wilders

"Bos gooit de handdoek wel erg snel in de ring", reageerde PVV-leider Geert Wilders, die onlangs nog voorspelde dat de verkiezingscampagne tussen Bos en hem zou gaan.

''Nu gaat de PvdA met de theedrinkende multicultiknuffelaar Cohen terug naar de jaren negentig. De generatie van Cohen, Melkert en Van Nieuwenhoven krijgt het weer voor het zeggen bij de PvdA'', aldus Wilders.