AMSTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos stapt uit de politiek. Hij stelt zich niet kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA en is ook niet beschikbaar voor andere functies in de politiek, zei hij vrijdag.

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen heeft zich volgens Bos kandidaat gesteld als opvolger. "Cohen lijkt me bij uitstek de premier om dit land te kunnen leiden", zei Bos op een persconferentie.

Bos en Cohen voeren al sinds 2007 gesprekken over een mogelijke opvolging.

Bos zegt zijn besluit in de periode tussen de val van het kabinet in februari en de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart te hebben genomen.

Persconferentie

Cohen geeft vrijdagmiddag om drie uur een persconferentie op het partijbureau van de PvdA aan de Herengracht in Amsterdam.

Daar zal hij ingaan op zijn mogelijke kandidaatstelling als opvolger van Wouter Bos als partijleider.

Fakkel

Bos zei dat hij het leiderschap van de PvdA met een gerust hart overdraagt. ''Cohen is de best mogelijke opvolger die wij in huis hebben. Bij hem is de partij in goede handen.'' Bos zei dat hij de fakkel overdraagt aan iemand in wie hij ''veel vertrouwen'' heeft.

Bos zei ook dat het partijbestuur nog wel moet nog beslissen of Cohen inderdaad de lijsttrekker wordt. ''Maar als je mij vraagt wie richting 9 juni de partij moet leiden, dan zeg ik: Job Cohen.'' Cohen is volgens Bos bij uitstek een leider. ''Een premier die dit land nodig heeft in de komende jaren.''

Zware tol

Bos gaf aan dat hij de partij twaalf jaar heeft gediend en dat zijn politiek leven een ''zware tol'' legt op zijn privéleven met hele jonge kinderen. ''Als ik door zou gaan en premier zou worden, zie ik mijn eigen kinderen gewoon niet opgroeien. Dat is het mij niet waard."

Bos blijft partijleider tot het PvdA-congres op 25 april en hoopt ''tussendoor'' alvast wat bij te slapen.

Ter Horst

''Het is een heel dapper besluit, maar ook een groot verlies voor de partij en het land'', zei Guusje ter Horst over het besluit van Bos, die meer tijd aan zijn gezin wil besteden.

''Al die mannen die hun kinderen niet zien opgroeien, dat is pas schandalig'', aldus Ter Horst. Cohen is volgens haar een zeer ervaren politicus. ''De verbinder die we in de PvdA nodig hebben.''

Weerhouden

Ronald Plasterk respecteert Bos' besluit maar heeft Bos ervan proberen te weerhouden uit de politiek te gaan. Volgens Plasterk zou Cohen als lijsttrekker echter goed kunnen uitpakken.

''Het zou een zegen zijn voor het land als Cohen premier is. Hij is wijs, heeft gezag en veel bestuurservaring'', aldus Plasterk.

Hamer

Ook PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer vindt Cohen de beste kandidaat om Bos op te volgen als partijleider.

Volgens Hamer is Cohen in staat om de stijgende lijn die de partij te pakken heeft samen voort te zetten. Ze zei veel respect te hebben voor het besluit van Bos.

Het is volgens haar voor Bos als jonge vader altijd een worsteling geweest. ''Ik heb altijd gehoopt dat het besluit een andere kant zou opvallen.''

Ploumen

"De partij zal hem missen maar we begrijpen zijn persoonlijke afweging", zei ze partijvoorzitter Lilianne Ploumen in een reactie.

"Wouter Bos was de leider die de Partij van de Arbeid na het dal van 2002 weer terug heeft gebracht", vervolgt ze.

"Hij heeft in een moeilijke en bijzondere periode, zowel voor de PvdA als voor Nederland, zich met hart en ziel gewijd aan de sociaaldemocratie in de tradities van haar beste leiders."

Verheugd

Ook Ploumen ziet Cohen als mogelijk opvolger van Bos wel zitten. "Als voorzitter van de Partij van de Arbeid ben ik verheugd over de kandidatuur van Job Cohen. Het is goed dat iemand van zijn kaliber zich kandideert voor de eerste plaats van de lijst van onze partij. Eventuele andere kandidaten kunnen zich kandideren tot woensdag 17 maart, 10.00 uur."

Bos uit politiek