DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold noemt de dood van Hans van Mierlo een 'groot verlies'. "Hij was meer dan een politicus. Hij was een warm mens, een inspirator voor velen en een democraat in hart en nieren", aldus Pechtold in een eerste reactie.

De huidige partijleider liet weten dat Van Mierlo tot kort voor zijn dood nauw betrokken is gebleven bij de partij die hij oprichtte.

Van Mierlo was zeer verheugd met het resultaat van D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart, zei Pechtold.

Els Borst

Oud-minister Els Borst, die in 1998 van Mierlo opvolgde als partijleider, verklaarde een 'goede vriend' te hebben verloren. "Hij was niet alleen een leuke man, maar ook iemand die ik bewonderde."

"Hij was de reden dat ik eind jaren zestig lid ben geworden van D66. Zijn ideeën waren verfrissend, hij stond voor een zuivere vorm van democratie."

Visionair

Laurens Jan Brinkhorst, die namens D66 minister en staatssecretaris was, noemt Van Mierlo een 'visionair'. "Hij was een man met passie, een warme man en een kwetsbare man."

Brinkhorst roemt zijn charisma en zijn vermogen om mensen te inspireren. "Bovendien was hij pragmatisch en idealistisch tegelijkertijd."

Kindje

Dat Hans van Mierlo nog tot op zijn sterfbed bij fractieleider Alexander Pechtold informeerde hoe D66 het deed in de peilingen, toont vooral aan dat de partij echt zijn kindje was. Dat zei Gerrit-Jan Wolffensperger, oud-fractievoorzitter van de partij, donderdag bij het tv-programma Pauw en Witteman.

Wolffensperger stelde dat Van Mierlo de Nederlandse politiek fundamenteel heeft veranderd. Volgens hem hebben de twee paarse kabinetten waarin D66 zat gezorgd voor een ''vrijere politieke cultuur''.

Balkenende

Met het overlijden van Hans van Mierlo verliest Nederland een man die zich vier decennia lang met hart en ziel heeft ingezet voor de samenleving. Dat stelt premier Jan Peter Balkenende donderdagavond in een eerste reactie.

Balkenende spreekt van ''een markant figuur'' en een ''democraat in al zijn vezels". "Hij gaf kleur aan ons politieke bestel, in welke functie hij de samenleving ook diende. We verliezen in hem een persoonlijkheid."

"Een man die een leven lang indruk maakte vanwege zijn scherpe oordeel en zijn heldere manier om dingen te verwoorden'', aldus de premier.

Bos

Het overlijden van Hans van Mierlo betekent ''het verlies van een markant en krachtig politicus''. Dat zei PvdA-partijleider Wouter Bos donderdag. ''De Nederlandse politiek zal een betrokken democraat moeten missen'', aldus Bos.

Rutte

Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, reageerde donderdag met veel respect op het overlijden van D66-prominent Van Mierlo. ''Van Mierlo is 40 jaar lang medebepalend geweest voor de Nederlandse politiek"", aldus de liberaal.

''Hij was een man met visie, een groot woordkunstenaar en een meester van de paradox. Ik was zeer op hem gesteld.''

Halsema

GroenLinks-leider, Femke Halsema, reageerde donderdagavond via twitter ontzet op het nieuws over het overlijden van D66-coryfee Hans van Mierlo.

''Wat erg. Zulke goede herinneringen aan taartjes bij hem thuis, gesprekken her en der. Wat erg voor Connie'', zo luidde haar boodschap.