DEN HAAG - Onder grote belangstelling van de media is donderdagavond de nieuwe Haagse gemeenteraad geïnstalleerd. In de raadszaal van het Haagse stadhuis beloofde onder andere PVV-raadslid Geert Wilders de komende periode het lidmaatschap van de raad op integere wijze in te vullen.

PVV-fractieleider Sietse Fritsma legde met de woorden ''zo waarlijk helpe mij God almachtig'' de eed af.

Door de aanwezigheid van Wilders was de beveiliging donderdagavond aanzienlijk scherper dan bij een normale raadsvergadering. Dit was ook bij de installatie van de gemeenteraad in Almere het geval.

De installatie is een publieke aangelegenheid, maar alle aanwezigen moesten zich van tevoren aanmelden en door detectiepoortjes heen om de raadszaal te betreden. Ook waren er veel extra beveiligingsmedewerkers aanwezig, zowel binnen als buiten de zaal.

Wilders

De extra beveiliging gebeurde op aanwijzing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), zo liet een woordvoerder van de gemeente weten. Na de bijeenkomst wordt de procedure door de gemeente en de NCTb geëvalueerd voor volgende raadsvergaderingen waar Wilders bij aanwezig is.

De PVV-leider, die met bijna 14.000 voorkeursstemmen in de raad is gekozen, was na de beëdiging in een goede stemming. ''Dit is een feestavond'', stelde hij verheugd. De politicus verklaarde trots te zijn op het verkiezingsresultaat van zijn partij in de Hofstad.

Bescheiden portefeuille

Wilders weet nog niet welke portefeuille hij in de gemeenteraad onder zijn hoede gaat nemen, zo liet hij weten. Wel zei hij een bescheiden portefeuille voor ogen te hebben.

''Ik ga mijn best doen en we zullen wel zien of het me lukt of niet'', zei hij over het combineren van zijn werkzaamheden voor de Haagse raad met zijn werk als fractieleider in de Tweede Kamer.

Almere

In het stadhuis van Almere is donderdagavond de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Burgemeester Annemarie Jorritsma beëdigde de 39 raadsleden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere werd de Partij voor de Vrijheid (PVV) de grootste partij. Zij haalde negen van de 39 zetels. De PvdA haalde acht zetels en de VVD zeven. Leefbaar Almere, D66 en GroenLinks haalden allen drie zetels.

Lijsttrekker Raymond de Roon van de PVV in Almere begon deze week met een reeks verkennende gesprekken met andere politieke partijen in de gemeente.

Aandacht

Jorritsma sprak tijdens de beëdiging van de raadsleden van bijzondere verkiezingen. ''Niemand heeft Almere kunnen missen, maar nu wordt het tijd om alle aandacht weer op de stad te richten'', zei Jorritsma.

De burgemeester heette de twee nieuwe partijen in de gemeenteraad, de PVV en Trots op Nederland, welkom. ''Vanuit het niets naar de grootste partij in Almere wekt natuurlijk hooggespannen verwachtingen.''

Verketteren

In het stadhuis van Almere riep Raymond de Roon, lijsttrekker van de PVV, raadsleden in Almere op vooral door te gaan met het verketteren van de PVV-kiezers. ''U zet de PVV-kiezer weg als een domme en onnozele racist.  Gaat u vooral door met het demoniseren en verketteren van de PVV-kiezer. Wij varen daar wel bij'', aldus De Roon.

Na de beëdiging van de raadsleden in Almere mochten alle partijen een korte verklaring afleggen. De Roon benadrukte dat de kiezer zich heeft uitgesproken voor de klare lijn van de PVV. ''Eindelijk hadden de kiezers in Almere ook daadwerkelijk iets te kiezen. Zij hebben zich afgewend van de politieke elite die al jaren denkt alles te kunnen ritselen in dit stadhuis'', zei De Roon.

Raad Den Haag geïnstalleerd