DEN HAAG - Een meerderheid van de politieke partijen in de Haagse gemeenteraad wil op korte termijn een openbaar debat met PvdA-fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven.

Alle partijen behalve de PvdA en de Partij voor de Dieren willen dat Van Nieuwenhoven uitlegt waarom haar partij de Haagse PVV-fractie heeft uitgesloten van verdere onderhandelingen.

De partijen hebben dit donderdag in een brief aan Van Nieuwenhoven laten weten. De PvdA, met tien zetels de grootste partij in Den Haag, heeft donderdag alle partijen met meer dan twee zetels in de raad behalve de PVV uitgenodigd om maandag in gesprek te gaan over het vormen van een coalitie.

Dinsdag liet de PvdA weten geen basis te zien voor inhoudelijke samenwerking met de PVV.

Verrast

In de brief laten de partijen weten ''verrast'' te zijn dat Van Nieuwenhoven zo kort na de vergadering heeft besloten niet langer in gesprek te willen met de PVV. Ook benadrukken ze dat het proces van onderhandelingen niet lichtzinnig mag worden opgenomen.

De brief is ondertekend door VVD, PVV, D66, CDA, GroenLinks, Haagse Stadspartij, SP, Politieke Partij Scheveningen, Islam Democraten en de Lijst Khoulani.

Ze laten weten eerst een openbare bespreking te willen om pas daarna de verkennende gesprekken over coalitievorming voort te zetten.

Nieuw college

Als grootste partij heeft de PvdA de leiding bij het vormen van een nieuw college. In een openbare vergadering met alle partijen die dinsdag werd gehouden, gaven VVD, D66 en SP te kennen dat de twee grootste partijen, PvdA en PVV, moeten proberen om tot een coalitie te komen.

VVD, D66 en CDA drongen in die vergadering ook aan op het aanstellen van een onafhankelijke informateur die verkennende gesprekken over een mogelijk college zou moeten voeren. Van Nieuwenhoven liet weten daar op dit moment weinig voor te voelen.