DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) omdat uitkeringsinstituut UWV minder werklozen via een re-integratiebureau aan werk probeert te helpen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vroeg donderdag om een spoeddebat en kreeg daarvoor voldoende steun.

Van Hijum is verrast dat het UWV ''per direct de geldkraan heeft dichtgedraaid'' en geen commerciële maar vaak gespecialiseerde re-integratiebureaus meer inschakelt voor mensen die korter dan een jaar werkloos zijn.

De CDA'er is bezorgd dat met de oplopende werkloosheid middelen om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen verkeerd worden ingezet.

Volgens Van Hijum lijkt er namelijk geen sprake te zijn van selectiever inzet van geld nu door de economische crisis meer werklozen door het UWV geholpen moeten worden.

Werkcoach

Hij constateert dat het uitkeringsinstituut zelf veel meer aan bemiddeling doet en iedere werkloze die net aanklopt voor een uitkering, direct een werkcoach toewijst.

In de ogen van de CDA'er is meer maatwerk nodig. ''Niet iedere WW'er heeft direct een coach nodig'', stelt hij.

Wal en schip

Maar sommige mensen die nog geen jaar werkloos zijn hebben hebben volgens hem wel baat bij een re-integratietraject en herscholing, omdat direct duidelijk is dat ze gezien hun opleiding en leeftijd weinig kans maken op een nieuwe baan.

Hij is bang dat deze mensen tussen wal en schip gaan vallen door het UWV-beleid.

Het spoeddebat heeft naar verwachting volgende week plaats. Daarvoor wil de Kamer nog een brief met uitleg van Donner.