DEN HAAG - Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor de sociaaldemocraten bij de landelijke verkiezingen op 9 juni. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt.

''De hoofdreden is dat ik vaker thuis wil zijn voor mijn zoon'', aldus Heerts die Apeldoorn woont. De oud-vakbondsman is nog geen vier jaar actief in de Haagse politiek.

Bij de vorige Kamerverkiezingen in november 2006 was hij als voormalig vicevoorzitter van de vakcentrale FNV de hoogste nieuwkomer met de vijfde plaats op de PvdA-lijst.

In het begin is Heerts in de Kamer vooral actief geweest op het terrein van de sociale zekerheid. Hij veroorzaakte direct in het begin ophef binnen de PvdA door de pleiten voor (gedeeltelijke) privatisering van de WW.

Volgens hem kunnen werkgevers en vakbonden samen beter de werkloosheid bestrijden dan de overheid. Inmiddels heeft zijn partij dit idee omarmd.

Sinds ongeveer twee jaar is Heerts namens de PvdA woordvoerder op het terrein van justitie.

In 2009 verving hij ook tijdelijk zijn fractiegenoot Paul Tang die wegens lekken van geheime begrotingscijfers voor straf een maand lang niet het woord mocht voeren op zijn beleidsterrein financiën.