AMSTERDAM - Demissionair vicepremier André Rouvoet vreest dat de collegeonderhandelingen in Almere en Den Haag een voorbode zijn van hoe serieus de PVV met een kabinetsformatie omgaat.

Dat zegt hij in het tweewekelijks gesprek met NU.nl. (Bekijk video)

"Maak je er serieus werk van om verantwoordelijkheid te dragen? Of zeg je 'als dat hoofddoekjesverbod er niet komt, dan doen wij niet meer mee en laten we de stad gewoon aan de anderen over'."

Compromissen

Regeren betekent dat je bereid moet zijn compromissen te sluiten, aldus Rouvoet, die erkent dat het moeilijk wordt om in het huidige politieke klimaat een werkbare coalitie te vormen.

Vorige week bleek uit peilingen dat veel partijen tussen de vijftien en dertig zetels zouden kunnen halen, mochten er nu Kamerverkiezingen worden gehouden.

"De kernvraag is bovendien niet hoe we straks genoeg partijen bij elkaar optellen om boven de 75 zetels uit te komen, maar hoe we een kabinet krijgen dat antwoord kan geven op de grote uitdagingen waar ons land voor staat."

Campagne

Rouvoet noemt het minderheden- en integratiebeleid en de economische crisis als dé vraagstukken waar het in de komende verkiezingscampagne inhoudelijk om moet gaan.

"Daar moeten de middenpartijen zich over uitlaten en niet of ze wel of niet met elkaar in een kabinet willen zitten."

In zijn ogen zijn de verkiezingsprogramma's van elementair belang.

"Wordt, als het gaat om de integratie het spoor van de PVV gevolgd en worden mensen uitgesloten, of pakken we de inhoudelijke invalshoek van het burgerschap waarin de politiek niet polariseert, maar de verbinding zoekt? Dat laatste zou mijn keuze zijn."