DEN HAAG - CDA-minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) neemt afstand van de ideeën van oud-PvdA-minister Wouter Bos van Financiën over de omvang van Nederlandse banken.

Van der Hoeven vindt dat banken groot genoeg moeten zijn om het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland te kunnen ondersteunen. Bos pleitte vorig jaar namens het kabinet nog voor kleinere banken, omdat de risico's dan beter beheersbaar zijn.

''Met alleen kleine, op Nederland gericht banken komen we er niet'', zegt Van der Hoeven donderdag in De Telegraaf. Ze pleit voor grote, krachtige banken die minimaal Europees opereren. ''Hier past geen provinciaalse financiële sector'', aldus Van der Hoeven.

Schaalverkleining

Bos streefde naar schaalverkleining zodat banken niet meer zo groot zouden worden dat de staat ze wel móest helpen als ze dreigden om te vallen. Het redden van banken heeft de Nederlandse schatkist de afgelopen jaren vele miljarden euro's gekost.

''Degenen die menen dat veilige transacties en stabiliteit kunnen worden afgedwongen met kleinere banken, slaan de plank mis. Door ons te richten op omvang, gooien we het kind met het badwater weg'', zegt Van der Hoeven.

Obama

Bos stuurde toen hij nog minister was namens het kabinet en dus ook namens Van der Hoeven een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama om steun uit te spreken voor diens plannen met banken.

Van der Hoeven neemt daar nu afstand van. ''Wat mogelijk goed is voor Amerika, hoeft niet nodig te zijn voor Nederland'', zegt ze in De Telegraaf.