ROTTERDAM - Ongeveer tweehonderd ambtenaren van de gemeente Rotterdam zijn donderdagochtend begonnen met het hertellen van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat vindt plaats onder toeziend oog van de Rekenkamer Rotterdam in een sporthal op de campus van de Erasmus Universiteit.

Aan de hertelling zijn strakke regels verbonden. In de sporthal zijn rijen tafels opgesteld, aan de kopse kanten ervan staan de groene stembussen.

Bodes rijden de stembussen naar binnen. De tellers zijn te herkennen aan hun verschillend gekleurde T-shirts.

Mensen met een wit shirt tellen de stemmen, ambtenaren in paarse shirts buigen zich over volmachten en stempassen. Mensen in het blauw verlenen hulp.

Hertelling

De Commissie Onderzoek Geloofsbrieven besloot dinsdag tot een hertelling van de stemmen vanwege geruchten over ongeregeldheden in stembureaus. Burgemeester Ahmed Aboutaleb had daarover eerder op de dag een advies gegeven.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld laat onderzoeken of zich bij de verkiezingen op grote schaal onregelmatigheden hebben voorgedaan.

Keurig

Volgens internationaal waarnemer Willem Hendrik de Beaufort verloopt de hertelling in Rotterdam keurig. ''Ik heb nog nooit zo veel mensen bij elkaar stemmen zien tellen. Meestal gebeurt dat diep in de nacht en is dat zeer chaotisch. Hier is het keurig geregeld."

Hertellen stemmen Rotterdam