DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat alle onderzoeken, beoordelingen en herbeoordelingen over de rol van Gerrit Zalm bij DSB Bank zo snel mogelijk openbaar worden.

Dat bleek woensdag tijdens een debat met demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Volgens PvdA-Kamerlid Paul Tang moet een bestuurder in de financiële sector in de toekomst het vertrouwen van beide toezichthouders hebben. Dat zijn De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Vorige week bleek dat de AFM negatief was over Zalm en vindt dat hij beter kan opstappen als topman van ABN Amro. Minister De Jager steunde DNB, die vindt dat Zalm wel kan aanblijven.

Niet bereid

De Jager (Financiën) is echter niet bereid om het rapport van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) over het functioneren van Gerrit Zalm bij DSB Bank naar de Tweede Kamer te sturen.

Op basis van het onderzoek stuurde AFM een aanbeveling naar De Nederlandsche Bank om Zalm weg te halen als topman bij ABN Amro.

Volgens De Jager staat er in het rapport vertrouwelijke informatie. Dat DSB Bank failliet is, neemt niet weg dat de informatie nog steeds vertrouwelijk is en niet openbaar gemaakt kan worden.

De Jager heeft het AFM-onderzoek zelf ook niet, zei hij in het overleg in de Tweede Kamer. Een meerderheid wil dat alle informatie zo snel mogelijk openbaar wordt. De Jager zei dat hij AFM niks verwijt en begrijpt dat de toezichthouders De Nederlandsche Bank en AFM van mening kunnen verschillen. Maar het had wel anders gekund en gemoeten, aldus De Jager.

Twijfel

De PvdA stelt dat de twijfel over het werk van Zalm als financieel directeur bij DSB Bank niet is weggenomen. Twijfel over de toezichthouders is bovendien gevoed door de onafhankelijke herbeoordeling van de onderzoeken door professor Michiel Scheltema.

Volgens Tang had dat nooit mogen gebeuren en had minister De Jager het moeten voorkomen. ''Waarom heeft u dit laten gebeuren, waar is de regie?'', vroeg Tang aan De Jager.

De SP stelde vorige week al dat de positie van Zalm onhoudbaar is geworden. Dat de leidende toezichthouder DNB positief over Zalm oordeelt, is voor de socialisten niet voldoende.

Onderbouwd

Het CDA schaart zich achter Scheltema, die het oordeel van de AFM over Zalm als onvoldoende onderbouwd kenschetste. ''Die conclusie liegt er niet om'', stelde CDA-Kamerlid Elly Blanksma. Ze wil van De Jager weten hoe de AFM in de toekomst in soortgelijke situaties zal handelen.

De VVD vindt het onterecht dat er nog twijfel wordt gezaaid over de betrouwbaarheid van het onafhankelijke oordeel van Scheltema.

''Daar moeten we ons achter scharen'', aldus VVD-Kamerlid Frans Weekers. Hij vreest dat niemand zich meer voor dit soort klussen zal willen lenen, als de Kamer al het onderzoek weer zou willen overdoen.

De Jager antwoordt de Kamer later woensdagavond.