DEN HAAG - Oud-PvdA-minister Jacqueline Cramer is bereid voor de PvdA in de Tweede Kamer te gaan als haar partij een beroep op haar doet. Dat heeft ze het partijbestuur laten weten, aldus een woordvoerder van Cramer.

Cramer was de afgelopen drie jaar minister van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer). Daarvoor was ze onder meer hoogleraar en voorzitter van Milieudefensie.

Cramer is beschikbaar voor het Kamerlidmaatschap en als minister, mocht haar partij na de verkiezingen van 9 juni opnieuw in de regering komen. Tegelijkertijd laat ze ruimte voor nieuw talent en zal ze geen plek op de kandidatenlijst van de PvdA opeisen, aldus haar woordvoerder.

Behalve Cramer hebben inmiddels ook de oud-ministers Eberhard van der Laan en Ronald Plasterk laten weten voor de PvdA in de Kamer te willen. De definitieve kandidatenlijst wordt vastgesteld op het partijcongres van de PvdA op 25 april.

Depla

Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) stelt zich niet meer verkiesbaar. Hij wil na jarenlang randvoorwaarden te helpen scheppen in de Kamer, nu wel eens helpen het beleid vorm te geven.

Dat heeft hij deze week aan zijn partijgenoten in het parlement laten weten. Hij gokt op een wethouderschap in Utrecht.

''Het is nog ongewis, maar ik waag het erop'', zei hij woensdag. Depla zat bijna tien jaar in de Kamer en was woordvoerder wonen en onderwijs.

Saai

'' Ik heb lang nagedacht over deze beslissing'', aldus Depla in de mail aan zijn fractiegenoten. ''Omdat zoals Cicero ooit schreef: 'Politiek saai? Politiek is levende geschiedenis!"

"Welk domein van menselijke activiteit brengt het edelste in de menselijke ziel boven en het meest verachtelijke? Of is zo opwindend? Of legt onze kracht en zwakheden duidelijk bloot. Saai? Je kunt net zo goed zeggen dat het leven zelf saai is'.''