DEN HAAG - Demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Nederlandse militairen in Afghanistan.

Kort na de val van het kabinet als gevolg van onenigheid over de verlenging van de missie in Uruzgan heeft de minister zijn waardering uitgesproken voor de inzet van de militairen.

Dat maakte het ministerie van Defensie dinsdag bekend. Van Middelkoop heeft de militairen verteld hoe de discussie in het kabinet is verlopen.

''Het probleem ligt niet in Afghanistan, maar op het Binnenhof. Het kabinet is gevallen vanwege een gebrek aan vertrouwen. Niet om jullie prestaties'', zei hij tegen zijn personeel.

Geknokt

Het was voor de achtste keer in drie jaar dat de minister een bezoek bracht aan Afghanistan.

In een toespraak zei Van Middelkoop de militairen dat hij graag nog minimaal een jaar was doorgegaan met een lichtere missie. ''Daarvoor heb ik de afgelopen weken alles uit de kast gehaald. We hebben geknokt in het Torentje.''

Ziekte

Dat het Van Middelkoop niet gelukt is om een compromis te bereiken over de missie, valt hem zwaar. ''Ik sta hier echte met de ziekte in mijn lijf'', vertelde hij.

De minister bezocht zowel Kamp Holland als Kandahar, waar de logistieke ondersteuning van de inzet plaatsvindt. Volgens de minister moet een volgend kabinet bezien of er nog nieuwe taken worden opgepakt in het land.