DEN HAAG - De PvdA in Den Haag ziet geen heil in samenwerking met de PVV in een nieuw college.

Er is volgens de PvdA ''een onoverbrugbare kloof tussen de prioriteiten van de PVV en de PvdA''. De partij stelde dat dinsdagavond vast tijdens een fractievergadering.

Sietse Fritsma, de fractieleider van de PVV, vindt de weigering om te onderhandelen over de vorming van een nieuw stadsbestuur ronduit arrogant.

''Tienduizenden stemmers delen onze visie. Als je die visie serieus neemt, ga je met ons aan tafel zitten'', aldus Fritsma.

Fritsma vindt het niet goed dat er niet eens wordt gesproken met zijn partij. ''Wij staan open voor voorstellen, maar de deur is nu keihard dichtgegooid''.

De socialisten noemen de standpunten van de PVV over de islam, de onroerendezaakbelasting en de aanpak van overlast en veiligheid als voorbeelden van denkbeelden die niet bij die van de PvdA aansluiten.

Niet uitgenodigd

Dinsdag was de eerste openbare vergadering voor de college-onderhandelingen. De fractievergadering vond daarna plaats.

PvdA-fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven liet dinsdagavond weten dat de PVV ook niet wordt uitgenodigd voor de vervolggesprekken die ze deze week nog wil voeren.

De socialisten zijn de grootste partij in Den Haag en hebben het voortouw in de onderhandelingen. Van Nieuwenhoven wil praten met alle fracties die meer dan een zetel hebben, behalve de PVV, zo liet de gemeente Den Haag dinsdagavond weten.