DEN HAAG - Het ingewikkelde stelsel van regelingen in de kinderopvang moet worden vereenvoudigd.

Nu geeft de rijksoverheid jaarlijks 9 miljard euro uit aan verschillende kindregelingen en dat moet eenvoudiger, betoogde demissionair premier Jan Peter Balkenende woensdag in de elfde Hofstadlezing.

''De doelstellingen onder deze regelingen zijn heel verschillend en in enkele gevallen zelfs tegenstrijdig'', aldus Balkenende.

Bovendien heeft de forse groei van de kosten van kinderopvang zich nog niet vertaald in een hogere arbeidsparticipatie.

Effectiever

''Vandaar dat ik zeg: maak het beleid op dit veld transparanter, herkenbaarder en daarvoor effectiever. Treedt niet teveel in keuzes die mensen toch zelf moeten en willen maken. Zet dus een stap terug waar je als overheid bent doorgeschoten'', zei de premier.

Balkenende constateerde in zijn lezing ook dat er iets veranderd is in de relatie tussen de vakbondsleiding en de eigen achterban.

Signaal

Want ondanks protesten van de vakbeweging tegen de verhoging van de AOW-leeftijd bleef het bij aangekondigde demonstraties leeg op het Malieveld en stroomde ook het Plein voor de Tweede Kamer niet vol met FNV-leden.

Balkenende beschouwt dat ''als een onmiskenbaar signaal dat de mobiliserende rol van de vakbeweging minder sterk is dan vroeger.

De premier pleitte in zijn speech ook nog voor een kleinere overheid in de toekomst, die zich ''vooral bescheidener'' moet opstellen. De overheid kan en moet meer overlaten aan de zelfstandigheid van mensen dan ze nu doet, vindt Balkenende.