DEN HAAG – Het is 'politiek merkwaardig' wanneer beoogd CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende wel op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat en niet de Kamer ingaat als hij geen premier wordt.

Dat zegt demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) in een interview met NU.nl.

“Ik vind het aanvechtbaar om te zeggen ‘ik ga op de lijst staan, maar wil helemaal niet in de Tweede Kamer, want ik ga alleen voor het premierschap’. Het zou mijn keus niet zijn.”

Demissionair premier Balkenende maakte vorig week bekend alleen voor het premierschap namens zijn partij het CDA te gaan op 9 juni. 

“We kennen in dit land maar één type verkiezing en dat is van de vertegenwoordigde organen, of het nou gemeenteraad is of Tweede Kamer. Als je zegt ‘ik wil wel lijsttrekker zijn’, dan doe je dat voor de Kamer en niet voor het premierschap. We kennen geen gekozen premier.”

Misbruik

Eerder deze week stelde vicepresident Peter Ingelse van het gerechtshof in Amsterdam in het NRC dat Balkenende misbruik maakt van de Kieswet door het Kamerlidmaatschap uit te sluiten.

“Ja of dat misbruik van de kieswet is, weet ik niet. Dat is ook bijna een juridisch oordeel”, aldus Rouvoet.

Hij vindt dat het CDA wat uit te leggen heeft de komende maanden. "Als zijn partij er vrede mee heeft dat iemand lijsttrekker is, zonder het fractievoorzitterschap te ambieren, is aan het CDA. Ik vind het een merkwaardige constructie. De CDA moet het maar uitleggen in de campagne."