DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag op het matje geroepen om protest aan te tekenen tegen de uitzetting van zeven Nederlanders.

Zij werken voor een internationale organisatie en worden door de autoriteiten van Marokko beticht van zendingswerk, wat daar verboden is.

Verhagen vindt dat de betrokkenen geen enkele kans hebben gehad hun kant van het verhaal duidelijk te maken, bijvoorbeeld voor een rechter.

De demissionair bewindsman lieten weten dat het gaat om mensen die al vele jaren in Marokko in alle rust kinderen hebben opgevangen voor wie de ouders niet meer kunnen zorgen.

Zorgwekkend

CDA, ChristenUnie en de SGP hebben dinsdag schriftelijke vragen gesteld aan Verhagen. CDA-Tweede Kamerlid Maarten Haverkamp noemt de situatie zorgwekkend en vreest een trend, omdat het Noord-Afrikaanse land onlangs ook al buitenlandse christenen heeft uitgezet.

Verhagen meldde daarop aan de Kamer dat er in Marokko wel ruimte is om de eigen godsdienst te beoefenen, maar dat wordt ingegrepen bij (vermeende) bekering naar het christendom of de sjiitische islam.

Radicalisering

Volgens de minister was er geen sprake van een radicalisering van de islamitische overtuiging in het land, waar een relatief gematigde islam wordt beleden.

CDA'er Haverkamp wil nu precies weten hoe het zit met de hulpverleners. Als Marokko zich opeens strenger gaat opstellen of ander beleid gaat voeren, dan moet Nederland of de Europese Unie volgens hem kritisch gaan kijken naar de (handels)relaties met Marokko.

Schandalig

Joël Voordewind van de ChristenUnie vindt de gang van zaken schandalig. Volgens hem hebben de betrokkenen zich altijd zeer terughoudend opgesteld en nooit last gehad van de autoriteiten.

Voordewind heeft namens de Kamercommissie Buitenlandse Zaken Verhagen opgeroepen dinsdag in deze zaak te bemiddelen. ''Hij moet uitzetting voorkomen en als dat toch al gebeurd is, moet hij ervoor zorgen dat dit weer ongedaan wordt gemaakt'', aldus het Kamerlid.

Het is niet duidelijk wanneer de Nederlanders weg moeten uit Marokko; het zou al op heel korte termijn zijn. Ook is niet bekend wie voor de kinderen gaat zorgen.