ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam wil een hertelling van alle uitgebrachte stemmen afgelopen woensdag in Rotterdam.

Hij heeft de commissie Onderzoek Geloofsbrieven geadviseerd ''om over te gaan tot een integrale hertelling van alle uitgebrachte stemmen voor de gemeenteraad''. Voorzitter Remco Oosterhoff verwacht dat zijn commissie het advies overneemt.

Dat maakte de burgemeester dinsdag bekend, samen met voorzitter Oosterhoff. De commissie komt dinsdagavond bijeen om waarschijnlijk direct al een besluit te nemen over het advies van Aboutaleb.

Ondertussen heeft de burgemeester opdracht gegeven om alle voorbereidingen te treffen om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met een volledige hertelling. Oosterhoff benadrukte later dat zijn advies aan de gemeenteraad ook een gedeeltelijke hertelling kan inhouden.

Openbaarheid

De hertelling vindt plaats in de openbaarheid en in het bijzijn van ambtenaren die woensdag niet betrokken waren bij het tellen van de stemmen.

Ook komt er onafhankelijk toezicht. Aboutaleb zei dinsdag dat hij vrijdag als voorzitter van het Centraal Stembureau de juiste beslissing heeft genomen om toen niet tot hertelling over te gaan, omdat daar geen reden voor was.

Signalen

''Sindsdien zijn er signalen binnengekomen die onjuistheden betreffen in de telling van de uitslagen. Daardoor is maatschappelijke onrust ontstaan over de betrouwbaarheid van de uitslag van de raadsverkiezing. Die twijfel wil ik voor eens en voor altijd uitsluiten.

De uitslag van de raadsverkiezing moet ondubbelzinnig aangeven hoeveel stemmen er zijn uitgebracht en op wie. Als voorzitter van de raad en als burgemeester wil en kan ik daar geen twijfel over laten bestaan'', aldus Aboutaleb.

Bijleveld

De burgemeester heeft eerder dinsdagmiddag demissionair staatssecretaris Ank Bijleveld op de hoogte gebracht van het advies aan de commissie.

Binnenlandse Zaken beschouwt de uitslag van de verkiezingen een zaak van de gemeente zelf, zo kreeg Aboutaleb te horen. Overigens denkt de burgemeester dat de telling geen invloed zal hebben op de defnitieve uitslag.

Partijen

Leefbaar Rotterdam, PvdA, GroenLinks, CDA en VVD in Rotterdam juichen het advies van Aboutaleb toe. De partijen zijn het er over eens dat de maatschappelijke onrust over de geldigheid van de gemeenteraadsverkiezingen moet worden weggenomen.

Leefbaar Rotterdam sprak van een feeststemming. ''Een winst voor de democratie en een winst voor Rotterdam'', zei raadslid Ronald Buijt. ''Er is een heel groot belang, namelijk dat de stemmen van de Rotterdammers eerlijk zijn geteld'', reageerde Peter van Heemst, fractievoorzitter van de PvdA.

Verstandig

''Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald'', stelde lijsttrekker Wubbo Tempel (CDA). ''Een zeer verstandig besluit. Dit raakt namelijk het hart van onze democratie.''

VVD-lijsttrekker Jeannette Baljeu sloot zich daar bij aan. Ze verwacht dat totdat er een hertelling is geweest, de coalitieonderhandelingen in zich in een vacuüm bevinden. Volgens Arno Bonte (GroenLinks) was dit advies heel hard nodig.

Aboutaleb adviseerde de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven dinsdag ''om over te gaan tot een integrale hertelling van alle uitgebrachte stemmen voor de gemeenteraad''. De commissie neemt daarover dinsdagavond een besluit.