DEN HAAG - In de raadzaal van het Haagse stadhuis vindt dinsdagmiddag het eerste openbare overleg plaats over de vorming van een nieuw college in Den Haag.

Jeltje van Nieuwenhoven, de fractieleider van grootste partij PvdA, heeft alle raadsfracties hiervoor uitgenodigd. Van Nieuwenhoven liet eerder weten zo veel mogelijk openheid te willen betrachten bij de coalitieonderhandelingen.

Zij heeft de afgelopen dagen al verkennende gesprekken gevoerd met de leiders van alle fracties.

Demissionair wethouder Marnix Norder, die de onderhandelingen voert namens de PvdA, liet vorige week weten in te zetten op een links-liberale coalitie met de VVD, GroenLinks en D66.

Hij sluit tweede partij PVV, die acht zetels heeft in de nieuwe raad, niet uit, maar ziet op basis van de programma's van beide partijen geen stabiele basis voor een samenwerking.

VVD

De VVD, die drie zetels verloor en er in de nieuwe raad zeven overhoudt, wil dat de PvdA en de PVV eerst proberen om samen tot een coalitie te komen. Lijsttrekker Sander Dekker vindt dat zijn partij niet aan zet is na het verliezen van drie zetels.

PVV-fractieleider Sietse Fritsma heeft gesteld open te staan voor samenwerking met alle partijen. De PVV lijkt echter weinig steun in de raad te kunnen vinden voor een hoofddoekjesverbod bij instellingen die gemeentelijke subsidie krijgen.

Dit is voor de PVV een harde inzet bij de onderhandelingen.