DEN HAAG - Een samenwerking tussen de ChristenUnie en de PVV van Geert Wilders na de komende parlementsverkiezingen is ''niet reëel''. Dat heeft demissionair minister Tineke Huizinga van VROM maandag gezegd tijdens een persbijeenkomst op het ministerie.

''Een samenwerking zal tot heel veel bezwaren leiden. Ik zie het niet gebeuren'', aldus Huizing.

Tegelijk voegde ze er wel aan toe dat haar partij de PVV niet uitsluit, zoals de PvdA heeft gedaan. In een regering zou de PVV op bepaalde punten inhoudelijk dan wel flink van koers moeten wijzigen.

Volgens de bewindsvrouw is de ChristenUnie graag bereid om straks weer deel uit te maken van de regering. Of Huizinga op de kandidatenlijst zal staan voor de partij ''heeft ze in beraad''. Wel zegt ze er ''positief'' tegenover te staan.

Meepraten

Op VROM heeft Huizinga het stokje na de val van het kabinet overgenomen van Jacqueline Cramer (PvdA). Hiervoor was ze staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat. Huizinga zei blij te zijn dat hoewel het kabinet demissionair is, zij in Europa kan meepraten over klimaatdoelstellingen.

Volgens haar zijn er ''lacunes op te vullen'' na de klimaattop in Kopenhagen, eind vorig jaar. Deze wordt door velen beschouwd als mislukt. Eind dit jaar volgt een nieuwe top in Mexico.

Ministerie voor Ruimte

Net als Cramer voelt Huizinga veel voor één ministerie voor Ruimte, waarin onderwerpen die nu onder verschillende ministeries vallen, onder een dak worden gebracht. Maar ze stelt dat dit mogelijk in een volgend kabinet moeilijk te realiseren zal zijn.

''Zeker als je met vier partijen moet regeren die allemaal hun eigen bewindslieden willen leveren, is het lastig om het aantal departementen te verkleinen.''