DEN HAAG - De Tweede Kamer zal toch niet meer praten over de Joint Strike Fighter (JSF), het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig, totdat een nieuw kabinet is aangetreden.

Een ruime meerderheid van CDA, SP, VVD, ChristenUnie en de SGP vindt nu toch dat de kwestie dinsdag 'controversieel' moet worden verklaard.

De Kamer was daar vorige week in een interne vergadering nog sterk verdeeld over. De SP ging mee in het verzoek van de PvdA om het onderwerp wel te blijven behandelen.

Maar volgens SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen, die toen zelf niet aanwezig was, was dat een vergissing en wil zij de kwestie wel degelijk op de lange baan schuiven.

Kritisch

Tot verrassing van de Kamer drong vooral de PvdA erop aan de JSF wel verder te behandelen. De PvdA is juist altijd kritisch over het toestel en de deelname van Nederland aan de ontwikkeling vanwege onduidelijkheid over de kosten en de vertragingen. Maar Angelien Eijsink van de PvdA wil dat ze Defensie kan blijven bevragen over belangrijke informatie over de JSF.

Geen besluiten

Voorstanders van de JSF zoals CDA en VVD zijn het er wel mee eens dat het kabinet en de Kamer voorlopig geen besluiten meer nemen over het toestel. Zij wijzen erop dat de Kamer nog steeds informatie kan opvragen over een controversieel onderwerp.

De VVD beschouwt het opzetje van de PvdA als een politiek spel om de JSF te kunnen uitbuiten in de aanloop naar de verkiezingen.

Aankoop

Ook staatsssecretaris Jack de Vries (Defensie) had al gezegd dat hij geen besluit meer zou nemen over de aankoop van een tweede testtoestel. Dat stond dit voorjaar op de rol. Een besluit over de definitieve aankoop van de JSF als opvolger van de F-16 was al uitgesteld tot 2012.