DEN HAAG - Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet is niet onder de indruk van de wens van premier Jan Peter Balkenende om minder onderwerpen op de lange baan te schuiven.

Balkenende waarschuwde vrijdag dat politiek Den Haag tot stilstand komt als de Tweede Kamer veel zaken 'controversieel' gaat verklaren.

Hij doelde op een lange lijst met onderwerpen waarover de Kamer dinsdag een besluit gaat nemen. Volgens hem zullen ministers zich tot de Kamervoorzitter wenden als zij vinden dat onderwerpen in hun ogen ''onvermijdelijk'' zijn.

Maar Verbeet liet maandag op Radio 1 in KRO's Goedemorgen Nederland, weten dat een meerderheid van de Tweede Kamer gaat over het controversieel verklaren en niet zij.

Afspraken

Balkenende had al eerder geprobeerd afspraken te maken na de val van het kabinet. Hij wilde dat doen met de fractievoorzitters en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer.

Dat ging niet door. Verbeet stuurde hem een brief waarin zij uitlegde dat de procedure inhoudt dat de Tweede Kamer zelfstandig bepaalt welke kwesties niet meer door het demissionaire kabinet mogen worden behandeld.

Verbeet zei maandag dat ze altijd bereid is om een toelichting te geven en argumenten over te brengen, maar dat de fracties echt zelf moeten beslissen.

Zelf gevallen

Op de waarschuwing van Balkenende dat het niet goed is als sommige onderwerpen niet behandeld worden, zei Verbeet dat het kabinet nu eenmaal zelf is gevallen.

Ze noemde het een grappige samenloop dat ministers nu opeens wel in de Tweede Kamer zouden willen zijn.

Ze wees erop dat dit in de eerste honderd dagen van het kabinet niet zo was, want toen waren ze vooral in het land. ''Het is jammer dat het zo grappig is'', aldus Verbeet.

Verbeet sluit maandag een officieel bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden af.