AMSTERDAM - PVV-leider Geert Wilders zal toch plaatsnemen in de gemeenteraad van Den Haag. Dat heeft Wilders maandag laten weten.

Hij heeft dit weekend nagedacht over de ruim 13.000 voorkeurstemmen die hij in de hofstad als lijstduwer had gekregen.

''Ik wilde het eerst niet doen maar ik begreep vrijdag pas dat ik wel erg veel voorkeursstemmen had binnengehaald. Ik zal het daarom toch doen. Ik weet niet of het lukt maar ik ga het in ieder geval proberen'', zei Wilders. Hij blijft daarnaast gewoon in de Tweede Kamer zitten.

Acht zetels

De PVV behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vorige week acht zetels en werd daarmee in een klap de tweede partij, achter de PvdA.

Wilders stelt dat hij een achtergrondrol voor zijn partij in de gemeenteraad zal vervullen. ''Ik zal een kleine portefeuille nemen'', zei hij. Wilders stond als lijstduwer op de Haagse lijst als inwoner van deze stad.

Beveiligingsmaatregelen

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vertelt niets te kunnen zeggen over eventuele beveiligingsmaatregelen die in het Haagse stadhuis zullen moeten worden genomen door de verkiezing van Wilders in de raad.

Naast Den Haag deed de PVV ook in Almere mee, waar de nieuwkomer de grootste werd. Leden van de fractie uit de Tweede Kamer voerden daar de lijst aan, Raymond de Roon in Almere en Sietse Fritsma in Den Haag. Ook zij blijven in de Tweede Kamer actief.