DEN HAAG - Voormalig PvdA-minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) sluit niet uit dat zijn partij en het CDA na de komende Tweede Kamerverkiezingen wederom samen in een kabinet gaan zitten.

Van der Laan zei dat zondag bij het tv-programma Buitenhof.

''Ik sluit niet uit dat PvdA en CDA weer moeten samenwerken en dat ook gaan doen'', aldus Van der Laan.

Volgens hem liep de vorige samenwerking tussen de partijen stroef omdat ''de partijen elkaar niet op het schild durfden te zetten''. Hij vindt dat de partijen die angst moeten kwijtraken.

Werkloosheid

Van der Laan constateert dat het politieke landschap versnipperd is. Tegelijk zegt hij dat er ''grote dingen moeten gebeuren'', onder meer op het gebied van het bestrijden van de werkloosheid. Als het gaat over samenwerken, vindt de oud-minister dat mensen hierom ''over hun eigen schaduw moeten heen springen''.

Eerder noemde CDA-leider Jan Peter Balkenende een nieuwe samenwerking met de PvdA ''niet geloofwaardig''.

Kamerlid

Van der Laan liet onlangs weten door te willen als Kamerlid, ook als de PvdA in de oppositie belandt. In Buitenhof zei de oud-minister dat wat betreft integratie in Nederland op punten dezelfde fouten dreigen te worden gemaakt als in de afgelopen decennia bijvoorbeeld met Marokkanen.

Hij doelde daarmee op de toestroom van Polen, Roemenen en Bulgaren naar ons land, inmiddels ongeveer 165.000 in totaal.

''Die mensen hebben huizen nodig. In plaatsen als Rotterdam en Schiedam zie je daardoor in buurten veel pensions komen.'' Volgens Van Der Laan betekent dit voor mensen die er al wonen vaak een veranderende situatie in de buurt, waarbij er veel passanten zijn en er geen ruimte is voor een praatje.

Uitbuiting

De mensen uit Oost-Europa kunnen slachtoffer worden van uitbuiting, aldus Van der Laan. ''Door huisjesmelkers, die verschrikkelijke huren vragen. Maar ik hoorde ook dat deze mensen, die vaak zelfstandige zijn, soms werken voor 2 euro per uur."

"We moeten hierover praten met uitzendbureau's en bijvoorbeeld tuinders. Misschien moeten de tomaatjes een paar centen duurder worden.''