DEN HAAG - Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, komen zowel de PvdA als het CDA uit op 24 zetels. Daarmee is de PvdA sinds de val van het kabinet ruim twee weken geleden negen zetels gestegen.

Dat blijkt uit een wekelijkse peiling van Maurice de Hond, die zondag werd gepubliceerd.

De uitkomst voor het CDA is de laagste score die De Hond ooit heeft gemeten voor de partij. Bij de vorige peiling van De Hond kreeg het CDA nog 26 zetels en de PvdA 24 zetels.

De PVV is in de peiling opnieuw de grootste. De partij van Geert Wilders behaalt 27 zetels, net zoveel als bij de vorige peiling.

Wilders

Momenteel heeft het CDA in de Tweede Kamer 41 zetels, de PvdA 33 en de PVV negen. Volgens Wilders bewijst de nieuwe peiling dat het bij de komende parlementsverkiezingen op 9 juni een tweestrijd wordt tussen hem en PvdA-leider Wouter Bos.

''De verkiezingen gaan tussen hem en mij en ik ben er klaar voor'', stelde hij in een reactie.

VVD

De VVD (nu 22) krijgt negentien zetels en staat er volgens De Hond daarmee slechter voor dan op basis van de uitslagen bij de gemeenteraadsverkiezingen werd ingeschat.

Volgens hem heeft VVD last van de concurrentie van de PVV. D66 heeft onder leiding van Alexander Pechtold nog steeds de wind vol in de zeilen. De partij heeft nu drie zetels en zou stijgen naar negentien zetels.

SP

De SP herstelt iets en staat nu op twaalf zetels. De eerste reacties op de nieuwe fractievoorzitter Emile Roemer zijn volgens De Hond gematigd positief.

Op basis van gegevens uit het verleden stelt hij vast dat partijen kort na een wisseling van de wacht vaak hoog scoorden. Roemer nam vrijdag het stokje over van Agnes Kant die op donderdag opstapte.

De peiling wijst uit dat een combinatie van PVV, CDA en VVD nu staat op zeventig zetels. PvdA, D66, GroenLinks en SP komen samen op 68 zetels.

Vertrouwen

Gevraagd naar het vertrouwen van de kiezer in een (potentiële) lijsttrekker, blijkt de positie van Wouter Bos (PvdA) en Balkenende (CDA) zwakker te zijn dan die van Pechtold, Halsema (GroenLinks) en Rutte (VVD). Wilders doet het goed bij zijn eigen kiezers maar (heel) slecht bij de kiezers van andere partijen.

Volgens De Hond zullen PVV, PvdA en het CDA het bij de komende Tweede Kamerverkiezingen moeilijk hebben om ''een beduidend hogere score te halen dan dertig zetels''. De verkiezingen zijn op 9 juni.

Volgens De Hond kunnen bezuinigingsvoorstellen die een maand voor de verkiezingen beschikbaar komen en de reacties hierop van de verschillende partijen ''de dynamiek van deze verkiezingen en het oordeel van het electoraal ingrijpend doen veranderen''.