DEN HAAG - De Haagse podia en theatergezelschappen gaan toenadering zoeken tot de nieuwe PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad. Zij sturen de acht nieuwe raadsleden de komende week een uitnodiging voor een debat over de rol en het belang van cultuur in Den Haag.

Dat heeft de Stichting Directieoverleg Podiumkunsten Den Haag zondag bekendgemaakt. De uitnodiging gaat gepaard met het boek Muziek in de stad van Gerard Marlet.

Hierin legt de historicus uit dat een stad niet zonder cultuur kan. Cultuur heeft volgens Marlet niet alleen een positief effect op het leefklimaat van de inwoners, maar ook op het stimuleren van de economie.

De Haagse podia en gezelschappen nemen hiermee stelling tegen het standpunt van de PVV, die rigoureus wil gaan snijden in de subsidies voor cultuur in Den Haag.

Linkse hobby's

PVV-fractieleider Sietse Fritsma heeft voor de verkiezing meerdere malen geroepen dat deze subsidies als het aan zijn partij ligt, worden gehalveerd. Eerder noemde ook partijleider Geert Wilders ''rare kunstsubsidies'' al in een rijtje ''linkse hobby's'' waarop als het aan hem ligt bezuinigd zou moeten worden.

Overigens maken de Haagse podia en gezelschappen zich minder zorgen over de PVV-plannen nu niet de partij van Wilders, maar de PvdA de grootste partij in de Haagse gemeenteraad is geworden.