ALMERE - De PVV-fractie in Almere eist excuses van de fractieleider van Leefbaar Almere over een uitlating die hij twee weken geleden in een column in Trouw deed.

Als fractieleider Frits Huis dat niet doet, is de partij uitgesloten van deelname aan de onderhandelingen over een college in Almere.

Dat heeft de partij gemeld. Huis stelde in zijn column dat ''discriminatie als een bruine draad door het programma van de PVV loopt''.

De PVV stelt dat de fractieleider van de Leefbaren hiermee een vergelijking trekt met de bruinhemden en zich zo ''beledigend heeft uitgelaten tegenover de ruim 17.000 Almeerse PVV-kiezers''.

SA

'Bruinhemden' was een bijnaam die voor de Tweede Wereldoorlog werd gegeven aan leden van de SA, die voor Hitler politieke tegenstanders intimideerde en uitschakelde.

Fractieleider Huis weigert zijn naar eigen zeggen ironisch bedoelde uitlatingen echter terug te nemen, liet hij zaterdag weten.

Scherp geformuleerd

''Het is wellicht wat scherp geformuleerd, maar we leven in een vrij land waar je dat mag doen'', stelt hij. Bovendien vindt hij het vreemd dat hij de afgelopen twee weken nog niets van de PVV heeft gehoord over de column.

Huis noemt het ''grotesk'' dat de PVV nu via een persverklaring naar de media toe zijn column bekritiseert. ''We hebben het hier over de partij die er geen enkele moeite mee heeft te roepen dat criminele Marokkanen door de knieën mogen worden geschoten'', stelt de fractieleider.

Promotiepodium

Hij heeft het gevoel ''dat de PVV helemaal niets geeft om Almere. Ze gebruiken onze prachtige stad schaamteloos als promotiepodium voor de landelijke verkiezingen op 9 juni.''

De PVV in Almere gaat maandag met alle andere partijen praten over de vorming van een college. Met negen van de 39 zetels is de PVV de grootste fractie. Het is gebruikelijk dat die het voortouw neemt bij de vorming van een coalitie.

Botsing

Leefbaar Almere heeft drie zetels in de raad. De PVV en Leefbaar Almere botsten vorige week ook al tijdens een verkiezingsdebat.

Fractieleider Huis noemde PVV-lijsttrekker Raymond de Roon toen ''prins carnaval'' omdat hij een ''polonaiseprogramma'' zou hebben. De Roon stelde toen zich ''gedemoniseerd'' te voelen.