CORDOBA - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) neemt het op voor de bekritiseerde EU-buitenlandchef Catherine Ashton. De Britse barones, die de Europese Hillary Clinton zou moeten zijn, krijgt veel kritiek omdat ze te weinig en te laat actie onderneemt.

Minister Verhagen spreekt over kinderziektes. De functie bestaat pas sinds 1 december.

''Het is iets compleet nieuws. Het moet zich nog zetten'', zei de minister vrijdag bij aanvang van EU-beraad in het Spaanse Cordoba.

Verhagen erkende dat nogal wat landen vraagtekens zetten bij het functioneren van de zogeheten Hoge Vertegenwoordiger voor het EU-beleid voor buitenland en defensie.

Koor van kritiek

''Maar het is in het belang van Nederland dat we een sterke Hoge Vertegenwoordiger hebben. Ik geloof niet dat het nuttig is om mee te huilen in het koor van kritiek.''

Eerder hadden meerdere politici zich beklaagd dat Ashton pas woensdag een bezoek bracht aan Haïti, twee maanden na de aardbeving. Naar het eveneens getroffen Chili ging ze niet. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) twitterde dat Ashton opvallend afwezig was bij een EU-raad over Defensie.

Keuzes

Ashton zelf stelde vrijdag dat ze elke dag wel op drie à vier plaatsen in de wereld wordt verwacht. ''Ik moet nu eenmaal keuzes maken'', zei ze. Ze beklaagde zich erover dat ze in het begin geen eigen kantoor had en geen eigen budget. Bij haar vliegreizen tot dusver moest ze steeds meeliften met andere politici.

De ministers van onder meer Duitsland, Finland en Groot-Brittannië zeiden tegen journalisten de kritiek onterecht en onredelijk te vinden.

Ontevreden

Ondertussen bleken veel ministers wel bezorgd over Ashtons grote nieuwe diplomatieke dienst. Zweden en Groot-Brittannië vrezen dat de dienst te veel ambtenaren van de Europese Commissie krijgt en te weinig van de EU-landen zelf.

''Velen zijn ontevreden. We hebben duidelijk gemaakt dat het zo niet verder kan met deze dienst'', zei de Oostenrijkse minister Michael Spindelegger. Maar het kleine Luxemburg vindt het juist prima als de Europese Commissie er een dikke vinger in de pap heeft.

Afspraak

Minister Verhagen wil vasthouden aan de eerdere afspraak dat een derde van de nieuwe EU-diplomaten uit de landen komt, een derde uit de Europese Commissie en een derde uit de Raad: de gezamenlijke organisatie van de EU-landen.