DEN HAAG - Verscheidene CDA-ministers hebben zich vrijdag openlijk geschaard achter Jan Peter Balkenende als lijsttrekker van het CDA bij de landelijke verkiezingen in juni.

Na afloop van de ministerraad spraken ze hun steun voor hem uit.

''Jan Peter Balkenende is een van de meest integere politici die ik ken'', stelde demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid).

Volgens hem heeft de huidige CDA-leider en premier kennis van zaken, veel ervaring en wijsheid. ''Hij is de ideale lijsttrekker'', zei Klink.

Eurlings

Zijn collega Camiel Eurlings (Verkeer) noemde Balkenende een serieuze en integere man. ''Hij heeft mijn volle steun.''

Eurlings, die ook is genoemd als mogelijke lijsttrekker van zijn partij, zei uit te sluiten dat hij nu lijsttrekker wordt. ''Ik ben geen kroonprins'', benadrukte hij verder.

Het partijbestuur van het CDA droeg Balkenende op 20 februari voor als kandidaat-lijsttrekker, enkele uren nadat het kabinet was gevallen.

Signalen

De afgelopen tijd komen vooral uit de regio signalen dat CDA-bestuurders het tijd vinden voor een andere lijsttrekker.

Ook zijn er berichten dat er in de CDA-fractie in de Tweede Kamer wordt betwijfeld of Balkenende de meest geschikte kandidaat is.

Bijna een kwart van de CDA-stemmers (24 procent) vindt dat hij zich moet terugtrekken, zo bleek uit een peiling van Maurice de Hond.

Als eventuele opvolger van Balkenende kiest 25 procent voor minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Blij

Verhagen zelf zegt blij te zijn dat 71 procent van de CDA-kiezers wil dat Balkenende doorgaat, zoals ook uit de peiling van Maurice de Hond bleek.

''Een duidelijk verschil met de 25 procent voor mij toch?

De partijleden moeten de lijsten nog goedkeuren, maar het is evident dat ik al mijn steun voor Balkenende heb uitgesproken nog voor de vergadering van het partijbestuur'', zei Verhagen vanuit het Spaanse Cordoba, waar hij een EU-raad bijwoont.

Zorgen

Balkenende wilde na afloop van de ministerraad niet aangeven of hij zich zorgen maakt. ''Ik sta hier niet als lijsttrekker of politiek leider van het CDA, maar als minister-president'', zei hij.

Behalve Klink en Eurlings spraken ook onder anderen de demissionair ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken), Jan Kees de Jager (Financiën) en Gerda Verburg (Landbouw) hun steun voor Balkenende uit.