AMSTERDAM - De PvdA heeft in Rotterdam tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen net iets meer stemmen binnengehaald dan de grote opponent Leefbaar Rotterdam.

De PvdA heeft 28,9 procent van de stemmen gekregen, Leefbaar Rotterdam 28,6 procent. Dat heeft de gemeente Rotterdam vrijdag bekendgemaakt.

De PvdA kreeg ruim 600 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam. Desalniettemin krijgen ze wel beide veertien zetels in de gemeenteraad

Leefbaar Rotterdam heeft formeel protest aangetekend. Onduidelijk is nog of dat leidt tot een hertelling van de stemmen.

GroenLinks

De VVD en D66 delen na de meest recente verkiezingen de derde plaats met ieder vier zetels. CDA en GroenLinks hebben er drie.

Het vormen van een coalitie in de Maasstad zal moeilijk worden, omdat de PvdA heeft aangegeven niet met Leefbaar Rotterdam te willen samenwerken. Voor een meerderheid zijn 23 zetels nodig, wat betekent dat als de PvdA echt niet met Leefbaar Rotterdam wil samenwerken de enige andere mogelijkheid een coalitie met vier partijen is.

Marco Pastors

Leefbaar Rotterdam-fractievoorzitter Marco Pastors eiste dat alle stemmen herteld worden, omdat er onregelmatigheden waren tijdens de verkiezingen. Die zijn volgens hem mogelijk ten koste gegaan van zijn partij.

Donderdag opende de partij een meldpunt waar mensen misstanden rond de verkiezingen in Rotterdam kunnen melden. Vrijdag meldt Leefbaar Rotterdam dat er al tientallen mensen misstanden hebben gemeld.

Verkennend gesprek

De PvdA wil als grootste partij in Rotterdam eerst een verkennend gesprek met de kleine winnaars van de verkiezingen.

Leefbaar Rotterdam krijgt als tweede grootste partij geen uitnodiging. ''Ik zal Pastors natuurlijk wel bellen om hem te informeren'', zet PvdA-lijstrekker Dominic Schrijer.

Nu de sociaaldemocraten vrijdag met ruim 600 stemmen meer dan Leefbaar Rotterdam definitief de grootste partij zijn geworden, nemen zij het initiatief tot de vorming van een nieuw stadsbestuur. Schrijer zegt in een toelichting te willen weten wat de wensen van de verschillende partijen zijn als het gaat om de collegevorming.

Stabiel college

Schrijer heeft al begrepen dat D66 graag zou zien dat de mogelijkheid met Leefbaar Rotterdam wordt onderzocht, maar daar voelt de PvdA-voorman niets voor. ''De verschillen zijn echt te groot, ook als je ziet hoe Leefbaar Rotterdam iedere keer weer de PvdA de schuld van alles geeft. Er is gewoon geen vertrouwen. Dan kun je geen stabiel college vormen.''

De wens van de meeste partijen om een informateur aan te stellen, legt de PDA naast zich neer. Schrijer vindt dat niet nodig, omdat de partij nu zelf al op verkenning uit gaat. D66 wil nog niets zeggen over mogelijke coalitievorming.