AMSTERDAM - Ahmed Marcouch, de voormalige voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart, heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een plek in de gemeenteraad namens de PvdA.

Dat bleek toen het centraal stembureau in de hoofdstad vrijdag de definitieve uitslag bekendmaakte.

Marcouch was lijstduwer van de Amsterdamse PvdA. Eigenlijk had hij de lijsttrekker van de PvdA willen worden in het nieuwe stadsdeel Nieuw-West.

Verrassend

De leden van de partij daar kozen in december echter verrassend voor zijn rivaal Achmed Baâdoud.

Marcouch kreeg na lijsttrekker Lodewijk Asscher (51.200 voorkeurstemmen) de meeste stemmen bij de PvdA: ruim 12.000. Hij noemde dat ''geweldig'' en zei ook daadwerkelijk in de raad te gaan zitten.

''Ik vind de uitslag toch vooral een belangrijk signaal van Amsterdammers voor een beleid zoals ik dat de afgelopen vier jaar heb gevoerd in Slotervaart: vechten tegen overlast, tegen vernieling en voor fundamentele vrijheden.''

Nelly Frijda

Vrijdag werd ook bekend dat actrice Nelly Frijda in de raad komt namens Red Amsterdam. Deze nieuwe partij, die de bouw van de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn wil stoppen, behaalde een zetel. Frijda stond nummer twee op de kieslijst, maar kreeg meer voorkeursstemmen dan voorman Pitt Treumann.

De actrice noemde de uitslag ''een grote eer''. Ze zei een jaar in de raad te gaan zitten, waarna een ander partijlid het zal overnemen. Frijda gaf aan nog niet precies te weten wat men van haar als raadlid kan verwachten. ''Ik heb geen idee. Ik heb hier nooit mee te maken gehad.''

Geert Wilders

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag kreeg Geert Wilders ruim 13.000 voorkeurstemmen. De PVV-leider zou daarmee een plaats in de gemeenteraad krijgen, maar ziet af van zijn zetel.

Vooraf was al bekend dat Wilders enkel als lijstduwer op het stembiljet stond. Dat bleek vrijdag tijdens een speciale gemeenteraadsvergadering.

De PVV eindigde met acht zetels in Den Haag als tweede partij achter de PvdA met tien zetels.