DEN HAAG - SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer wordt genoemd als mogelijke opvolger van Agnes Kant, die donderdag opstapte als fractievoorzitter van de SP. Al drie SP-Kamerleden hebben via twitter openlijk hun voorkeur voor Roemer uitgesproken.

De 48-jarige Roemer zit sinds november 2006 in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder voor verkeer en waterstaat. Hij was onderwijzer, wethouder in Boxmeer en voorzitter van de SP in Noord-Brabant.

De SP'ers Ewout Irrgang, Harry van Bommel en Farshad Bashir hebben inmiddels via Twitter Roemer tot hun favoriet betiteld.

''De nieuwe fractievoorzitter zou wat mij betreft ook lijsttrekker moeten worden en mijn sterke voorkeur gaat uit naar Emile Roemer'', twittert Ewout Irrgang, die zelf geen kandidaat is.

Charisma

Ook SP-'veteraan' Harry van Bommel kiest voor Roemer, net als Farshad Bashir: ''Humor, charisma en ervaring maken Emile Roemer een goede kandidaat. Nu echter afwachten of hij zichzelf beschikbaar stelt.''

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak vindt zijn collega Emile Roemer ook de beste kandidaat om Agnes Kant op te volgen als fractievoorzitter van de SP.

Mogelijke opvolger

Zelf werd hij ook genoemd als mogelijke opvolger. Van Raak heeft daarover goed nagedacht, maar ambieert die functie ''niet op dit moment'', zei hij.

Van Raak is namens zijn fractie onder meer woordvoerder Binnenlandse Zaken. Hij was eerder Eerste Kamerlid voor de SP.

SP-Kamerleden kunnen zich tot 14 uur vrijdag aanmelden als kandidaat. Jan Marijnissen en Harry van Bommel lieten donderdag al meteen weten het stokje van Kant niet te willen overnemen. Ook Krista van Velzen wil niet.

Slechte resultaat

Aan het eind van de middag begint de SP-fractie met overleg om te bepalen wie de nieuwe fractievoorzitter wordt.

Kant liet donderdag weten onmiddellijk te stoppen als voorzitter van de fractie. Na de verkiezingen op 9 juni verlaat ze de politiek. Aanleiding voor haar besluit waren het slechte resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen en de slechte peilingen.