AMSTERDAM - Het rommelt in het CDA over de positie van Jan-Peter Balkenende. Prominente leden van het CDA zouden klaar zijn met Balkenende als partijleider en lijsttrekker.

Dat meldt het RTL Nieuws donderdagavond.

Veel prominenten wilden niet voor de camera reageren, maar anoniem velden zij een hard oordeel.

Peiling

In de peiling van Synovate van gisteren, waarbij Nederlanders gevraagd werd wat zij zouden stemmen als er Tweede Kamer-verkiezingen zouden zijn geweest, verloor het CDA twaalf zetels. Ook wat betreft gemeenteraadszetels verloor het CDA flink. Donderdag werd duidelijk dat de partij 182 raadszetels had verloren.

Prominenten noemden de peiling "teleurstellend". Een andere prominent zei over de demissionair premier: "Balkenende moet zelf aanvoelen dat het klaar is." 

Bijna een kwart van de CDA-stemmers ziet liever dat Jan Peter Balkenende vertrekt als lijsttrekker van het CDA. Hoewel de CDA-achterban meestal trouw is, geeft 24 procent aan nu liever een andere lijsttrekker te willen voor de komende verkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Netwerk.

Opvolger

Een kwart van de CDA-stemmers noemt Maxime Verhagen als een geschikte opvolger. Eveneens een kwart ziet in Camiel Eurlings een geschikte opvolger; 22 procent ziet Ab Klink als kroonprins.