DEN HAAG - Homoseksuele stellen kunnen waarschijnlijk over ruim twee jaar trouwen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) verzette zich donderdag tijdens een Kamerdebat over de toekomst van de eilanden niet tegen een wetswijziging die dit mogelijk maakt.

De Kamer sprak zich eerder al uit voor invoering van het homohuwelijk op de Antillen en Aruba. Maar Bijleveld toonde zich altijd gevoelig voor de weerstand die er op de eilanden tegen bestaat. Daarom wilde ze het homohuwelijk niet al te snel invoeren.

Ze kan zich nu vinden in een termijn van twee jaar nadat nieuwe wetten voor de zogeheten BES-eilanden van kracht zijn geworden.

Euthanasie en abortus

De Kamer kwam ook nog met voorstellen om euthanasie en abortus binnen een jaar op de eilanden mogelijk te maken. Vooral GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wees op de gevaren die vrouwen nu lopen als ze een illegale abortus ondergaan.

Bijleveld onderschreef dat, maar vindt een jaar te kort. De drie eilanden hebben meer tijd nodig om artsen op te leiden. Abortusklinieken moeten een vergunning hebben. Om aan de eisen voor een vergunning te kunnen voldoen, moet er volgens de staatssecretaris ook nog veel gebeuren.

De wetten waar de Kamer donderdag over sprak zijn nodig omdat de drie BES-eilanden bijzondere gemeenten van Nederland worden. Bijleveld gaat er ook na de val van het kabinet nog van uit dat de geplande datum van 10 oktober wordt gehaald.