AMSTERDAM - Agnes Kant legt het fractievoorzitterschap van de SP neer en ziet af van het lijsttrekkerschap van haar partij voor de komende verkiezingen op 9 juni.

Kant heeft dat donderdagmiddag na beraad in haar fractie bekendgemaakt. Ze wil niet op de nieuwe kandidatenlijst staan en zal daarom de politiek verlaten.

"Onmiskenbaar wordt de slechte verkiezingsuitslag en lage peiling gekoppeld aan mijn optredens als boegbeeld van de SP", zo meldt Kant op de site van de SP.

Die koppeling zou de SP-campagne volgens Kant kunnen schaden, waardoor ze in het belang van de partij zegt terug te treden. In een peiling woensdag kwam de SP uit op elf zetels, een verlies van veertien in vergelijking met het huidige zetelaantal.

"Vol overtuiging en vol overgave nam ik bijna twee jaar geleden het fractievoorzitterschap over van Jan Marijnissen. Dat dit niet makkelijk zou zijn, wist ik", aldus Kant.

Marijnissen

SP-partijvoorzitter en Tweede Kamerlid Jan Marijnissen is niet beschikbaar als fractievoorzitter van de partij. ''Ik vind dat een nieuwe generatie moet aantreden."

"Ik heb de functie twee jaar geleden neergelegd wegens gezondheidsredenen. Ik wil mijn gezondheid niet in de waagschaal stellen", aldus een aangeslagen Marijnissen.

Van Bommel

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel wil Agnes Kant niet opvolgen als fractievoorzitter en lijsttrekker. ''Het is in deze fase beter dat er een relatief fris iemand komt die het doet. Ik ben een veteraan en was vier jaar fractiemedewerker en twaalf jaar Kamerlid.''

Van Bommel werd in de periode voor het terugtreden van Jan Marijnissen in 2008 genoemd als kandidaat om de partijleider op te volgen, maar hij kandideerde zich uiteindelijk niet.

Wie de fractie wel gaat leiden, maakt de SP vrijdagmiddag bekend.

Treurig

Marijnissen zei heel treurig te zijn over het besluit van Kant. ''De hele fractie is aangedaan. Ik heb grote waardering voor Agnes. Ze heeft de fractie uitstekend geleid. Dit is een enorm verlies.''

Volgens Kant was de inzet voor een betere samenleving  voor haar de afgelopen 20 jaar een roeping, 'waar ik me met hart en ziel voor heb ingezet'.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat de partij en fractie mensen kan overtuigen en binden om samen te werken aan een menselijk en sociaal Nederland."

Fractievoorzitters

Collega-fractievoorzitters hebben te doen met Kant. ''Echt rot voor haar'', zegt PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer. ''Ik betreur het erg voor haar persoonlijk.''

''Rot voor Agnes'', reageerde ook GroenLinks-leider Femke Halsema per twitter. Halsema ziet in het aftreden van Kant het bewijs dat politiek een hard vak is.

''Ik bewonder de niet aflatende zorg van Agnes Kant voor de publieke zaak de afgelopen twintig jaar. Met dit besluit verliezen we een gedreven politica en een gepassioneerde collega'', zegt D66-leider Alexander Pechtold.

PVV-leider Geert Wilders wilde niet reageren op het vertrek van Kant, omdat het volgens hem om een interne SP-aangelegenheid gaat. Tijdens zijn toespraak op de verkiezingsavond van de PVV in Almere bedankte Wilders Kant nog, omdat ze hem deze week een bedreiging voor de samenleving had genoemd.

De VVD had geen behoefte om te reageren op het besluit van Kant, omdat de liberalen dat ook als een interne aangelegenheid beschouwen.