RIJSWIJK - De gemeenten Geldrop-Mierlo en Neder-Betuwe hebben donderdag besloten tot het hertellen van de stemmen. Nadat de stemmen voor de eerste keer waren geteld, bleken aantallen niet te kloppen.

Ook in de gemeente Lopik moeten naar alle waarschijnlijkheid de stemmen opnieuw worden geteld. De uitslagen bleken daar verkeerd te zijn verwerkt in de computer.

De ChristenUnie denkt door de fout aanspraak te maken op een restzetel die naar de VVD is gegaan. Het is vrijwel zeker dat de gemeente vrijdag begint aan het opnieuw tellen van de stemmen, aldus een woordvoerder.

In Geldrop-Mierlo en Lopik gaat het om alle stemmen, in Neder-Betuwe betreft het slechts een deel van de stemmen.

Rotterdam

Ook in Rotterdam wordt gepraat over hertelling. Marco Pastors, voorman van Leefbaar Rotterdam, vindt dat de stemmen opnieuw moeten worden geteld omdat zich ongeregeldheden hebben voorgedaan op stembureaus in de Maasstad.

De definitieve uitkomst van de verkiezingen wordt vrijdag rond 10.00 uur bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk of er daadwerkelijk een hertelling komt.

Zorgvuldigheid

Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is zorgvuldigheid geboden als het gaat om verkiezingen. Dat er stemmen herteld moeten worden en verkiezingsuitslagen op zich laten wachten, ''is dan maar zo'', liet een woordvoerder van de VNG weten.

Aan het aanbod van personeel kan het volgens de VNG niet liggen. Volgens de woordvoerder zijn er dit jaar ''meer dan genoeg'' medewerkers ingezet om de stemmen te tellen.