RIJSWIJK - Gemeenten hebben langer dan vorig jaar bij de Europese verkiezingen nodig om de stemmen te tellen die woensdag zijn uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Na 13 uur donderdagmiddag was ruim 98 procent van de stemmen geteld. Van vijf van de 393 te vormen gemeenteraden moet de uitslag nog bekendgemaakt worden.

Vorig jaar bij de Europese verkiezingen meldde Den Bosch een dag na de stembusgang rond 13 uur als laatste gemeente de uitslag. De opkomst was toen overigens een stuk lager dan woensdag.

Almere

Almere maakte donderdagochtend de einduitslag bekend. De PVV krijgt negen zetels, een meer dan de PvdA. De VVD staat op zeven zetels.

Ruim 53 procent van de Nederlandse stemgerechtigden is woensdag gaan stemmen, zo bleek na het tellen van 93 procent van de stemmen. Het opkomstpercentage is bijna vijf procent lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Eindhoven

Het lijkt erop dat in de gemeente Eindhoven het minste animo was om te stemmen. De opkomst in de Brabantse stad was 43,5 procent.

In Rotterdam blijft het nog even onduidelijk wie de verkiezingswinst definitief kan opeisen. Leefbaar Rotterdam en de PvdA zijn na het tellen van 96 procent van de stemmen nagenoeg even groot.

Hertelling

Voorman Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam wil een hertelling van de stemmen die woensdag zijn uitgebracht. Er zouden zich volgens hem onregelmatigheden hebben voorgedaan op enkele stembureaus. De definitieve uitslag volgt vrijdag.

Buitenlandse media berichten donderdag volop over de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De teneur van de berichtgeving is dat Nederland een ruk naar rechts zou maken.

''Extreemrechts aan kop in Almere'' kopt de Franse krant Le Nouvel Observateur op de website. ''Islamhater Wilders gaat tekeer'' en ''Succes voor rechtspopulist Wilders'', zo valt in Duitse media te lezen.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl