DEN HAAG - De val van het kabinet heeft een rol gespeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat denkt CDA-leider en premier Jan Peter Balkenende.

In een toespraak op het CDA-partijbureau zei hij: ''We hadden graag gezien dat het resultaat beter was geweest.''

Dat hangt volgens de premier samen met de ontwikkelingen de afgelopen weken rond de val van het kabinet. ''Natuurlijk speelt dat een grote rol.''

Balkenende noemde het ''wrang'' dat niet het gewenste resultaat bereikt werd. Maar het CDA is volgens Balkenende een partij die altijd verantwoordelijkheid wil nemen, ''ook als het tegen zit. Daar gaan we ons kei- en keihard voor inzetten.''

Wilders

Moslims in Almere hoeven de PVV niet te vrezen. Dit zei partijleider Geert Wilders woensdag in de stad waar zijn partij als grootste uit de verkiezingsstrijd kwam. ''Als zij zich aan de wetten houden, zijn ze gelijk aan ieder ander en hebben ze geen enkele reden om bang te zijn'', aldus Wilders.

Hij noemde de verkiezingsdag een fantastische dag voor de PVV. ''Als je grootste of tweede partij bent dan moet je proberen mee te gaan doen'', zei Wilders.

De PVV-leider hoopt dat de andere partijen de PVV in Almere niet buiten zullen sluiten. ''De kiezer heeft gesproken. Men moet de democratie serieus nemen'', aldus Wilders.

Bos

''De PvdA is weer terug!'' Dat zei PvdA-leider Wouter Bos woensdag.

''Voor iedereen die het nog niet wist of niet wilde geloven: de PvdA is weer terug. We waren al doodverklaard en begraven maar zijn met strijd, zelfvertrouwen, nederigheid en idealisme teruggekomen'', aldus Bos.

Hij gaf ook toe dat zijn partij er nog lang niet is, in de aanloop naar de landelijke verkiezingen op 9 juni.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte sprak van ''prachtige winsten'' voor zijn partij. ''Dit laat zien dat de VVD de weg naar boven heeft gevonden. De gestage weg naar boven zet zich door.''

Behalve naar de positieve uitslagen op gemeentelijk niveau verwees Rutte ook naar de landelijke peiling die woensdag aangaf dat de VVD na een diep dal weer op het huidige zetelaantal uit kan komen.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl