ROTTERDAM - SP-partijvoorzitter en Tweede Kamerlid Jan Marijnissen sluit uit dat hij op enig moment opnieuw de fractievoorzitter wordt van de partij. Hoewel de SP in de peilingen een fors verlies lijdt, geniet fractievoorzitter Agnes Kant al zijn vertrouwen.

Dat zei Marijnissen woensdag tijdens een partijbijeenkomst in Rotterdam ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen.

In de jongste peiling zakt de SP naar elf zetels als er Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Nu heeft de partij 25 zetels.

Kans

Marijnissen vindt dat Kant veel krediet heeft opgebouwd. ''Bij een wisseling van de wacht is gewoon tijd nodig voor gewenning. Ik ben zestien jaar fractievoorzitter geweest. Dat scheelt veertien jaar met Kant. Ze moet een kans krijgen.''

Marijnissen weet nog niet of hij opnieuw op de kiezerslijst gaat staan bij de komende landelijke verkiezingen op 9 juni. Dat beslist hij binnen nu en twee weken.

Zorgen

Zorgen maakt Marijnissen zich nog niet. ''Peilingen zijn vaak gelogenstraft. En wij zijn heel goed in campagnevoeren'', aldus de partijleider over de aanstaande verkiezingen. Marijnissen noemt vijftien zetels in de Tweede Kamer ''een ondergrens''. ''We gaan proberen daar bovenuit te komen.''

Marijnissen pleit ervoor dat de linkse partijen in Nederland samen optrekken en een puntenplan presenteren, nog voor de verkiezingen. Maar openlijk een verzoek hiertoe heeft hij niet gedaan. Marijnissen zei te weten dat PvdA-partijleider Wouter Bos zo'n suggestie al van de hand heeft gewezen.