UTRECHT - GroenLinks-leider Femke Halsema noemde het resultaat van haar partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ''geweldig''. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in Utrecht.

Volgens een peiling van onderzoeksbureau Synovate zou GroenLinks twaalf zetels hebben gekregen als woensdag verkiezingen zouden zijn geweest voor de Tweede Kamer. Nu heeft de partij er zeven.

''We zijn bezig aan een opmars'', constateerde Halsema voor de camera van de NOS. ''Ik ben blij met de zetelwinst''.

PvdA

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen is blij met de ''opgaande trend'' van haar partij in de peilingen. ''Ik hoop dat we het kunnen vasthouden'', zei ze.

De PvdA zou als er nu verkiezingen waren zes zetels verliezen (van 33 naar 27). Toch brak de achterban op de verkiezingsavond in Den Haag in gejuich uit. Ook Ploumen toonde zich optimistisch.

Ploumen denkt dat de stijgende lijn mede te danken is aan het feit dat de PvdA heeft vastgehouden aan het standpunt over Uruzgan. De PvdA stapte vanwege die kwestie recent uit het kabinet.

ChristenUnie

Ook partijleider André Rouvoet van de ChristenUnie is blij met de stijging in de peiling woensdag voor de landelijke verkiezingen. De ChristenUnie zou stijgen van zes zetels nu naar zeven zetels.

Rouvoet vindt dat zijn partij wordt beloond voor betrouwbaar bestuur, zei hij in een eerste reactie. De reden voor het succes is volgens Rouvoet dat zijn partij stabiel en betrokken is.

De kleinste regeringspartij in het onlangs gevallen kabinet blijft enthousiast om te regeren. ''Regeren zit de ChristenUnie in het bloed.''

SP

Fractievoorzitter Agnes Kant van de Socialistische Partij (SP) is niet onder de indruk van het verlies dat voor haar partij werd voorspeld. De SP zou veertien zetels moeten inleveren. De partij heeft nu 25 zetels in de Kamer.

Volgens Kant is het ''maar een peiling'' en moet de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer nog beginnen. Ze zei er vertrouwen in te hebben dat de kiezers op de SP zullen stemmen.

Kant zei er niet aan te twijfelen dat de SP-achterban haar trouw blijft als fractievoorzitter.

VVD

Bij de VVD heerst tevredenheid. In de peiling van woensdag komt de VVD van Mark Rutte op 21 zetels, gelijk aan het huidige zeteltal in de Kamer, maar een stuk meer dan in de peilingen van de afgelopen maanden.

VVD-vicefractievoorzitter Edith Schippers constateert dat haar partij de stijgende lijn duidelijk te pakken heeft. Dat komt volgens haar mede doordat er weer rust is in de partij en Rutte de onbetwiste leider is.

D66

D66-leider Alexander Pechtold vierde woensdagavond al vast een feestje, tijdens een partijbijeenkomst in Utrecht. ''We zouden vanavond kunnen vervijfvoudigen in de Tweede Kamer'', verwees hij tegenover zijn achterban.

D66 heeft nu drie zetels in het parlement. ''We zijn van ver gekomen. van heel ver.'' Hij wees verder op de ruim twintigduizend leden van de partij, wat meer dan ooit is.

Verdonk

Rita Verdonk van Trots op Nederland vindt de slechte uitkomst van de landelijke peiling ''een Haagse werkelijkheid.'' Verdonk zou volgens deze peiling haar enige zetel in de Tweede Kamer verliezen.

Het van de VVD afgescheiden Kamerlid wijt het slechte resultaat aan het gebrek aan aandacht in de landelijke media. Ze wilde ze verder niet ingaan op het gepeilde verlies, omdat het woensdag volgens haar ging om de verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden.

Verkiezingen