DEN HAAG - Het CDA blijft volgens een peiling van onderzoeksbureau Synovate met 29 zetels de grootste partij als er woensdag verkiezingen zouden zijn geweest voor de Tweede Kamer.

De PvdA volgt op de voet met 27 zetels. De PVV van Geert Wilders haalt 24 zetels. De VVD stijgt verder en komt uit op 21 zetels.

De peiling, in opdracht van de NOS en het ANP, is woensdag gehouden op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen onder ruim 2500 stemgerechtigden. Op 9 juni zijn de parlementsverkiezingen.

Het CDA heeft nu 41 zetels in het parlement, de PvdA 33 en de PVV 9. De sociaaldemocraten stonden lange tijd op een veel groter verlies, maar hebben vooral na de val van het kabinet de weg omhoog weer te pakken.

VVD

Ook voor de VVD zijn het betere tijden. De liberalen klimmen uit het dal en hebben bijna hun zetelaantal van de laatste verkiezingen weer bereikt (22). D66 staat in de peiling onveranderd op winst: vijftien. Dat betekent een vervijfvoudiging in vergelijking met het huidige zetelaantal.

GroenLinks staat op winst. In de peiling van woensdag haalt de partij twaalf zetels, nu heeft ze er zeven. De SP zou flink verliezen, van 25 nu in de Kamer naar elf.

Verdonk

De ChristenUnie boekt een zetel winst in vergelijking met de huidige zes. De SGP en de Partij voor de Dieren staan stabiel op twee.

Rita Verdonk zou haar zetel volgens de peiling verliezen.

Ingewikkeld

Als de peiling op 9 juni werkelijkheid zou worden, wacht een hele ingewikkelde kabinetsformatie omdat CDA en PvdA liever niet opnieuw met elkaar willen regeren.

Daarnaast heeft PvdA-leider Wouter Bos gezegd niet te willen samenwerken met de PVV, CDA-leider Jan Peter Balkenende zei dat volgens de huidige inzichten ook niet te zien gebeuren.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl

Verkiezingen