DEN HAAG - De PVV is bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere de grootste partij geworden. De partij haalt in de gemeenteraad negen zetels, één meer dan de PvdA.

De VVD eindigt op zeven zetels. De gemeenteraad in Almere heeft 39 zetels.

Dat blijkt uit de einduitslag in Almere, waar de opkomst uitkwam op 58,8 procent, 9 procentpunt meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

College Almere

De PvdA zal geen college vormen met de PVV, heeft PvdA-lijsttrekker Alphons Muurlink laten weten. ''De PVV wil enorme bezuinigingen die Almere naar een faillissement toe leiden'', aldus Muurlink. Ook kan de partij zich niet vinden in de ideeën van de PVV, zoals een verbod op minaretten.

"Ik begrijp niet dat mensen op een partij gaan stemmen die er op uit is om mensen buiten te sluiten.''

Rotterdam

De PvdA en Leefbaar Rotterdam zijn woensdag nagenoeg even groot geworden. De PvdA behaalde 28,8 procent van de stemmen en Leefbaar Rotterdam 28,6 procent.

Beide partijen krijgen daarmee veertien zetels in de gemeenteraad, die in totaal 45 zetels telt. Er is woensdagavond 96 procent van de stemmen geteld. De definitieve uitslag volgt vrijdag, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Hertelling

Leefbaar Rotterdam wil een hertelling van de stemmen, zo zei lijsttrekker Marco Pastors nadat was gebleken dat de PvdA en Leefbaar Rotterdam nagenoeg even groot zijn geworden. Burgemeester Aboutaleb neemt de 'onregelmatigheden zeer serieus', zo stelt hij in een reactie tegenover de NOS.

Die hertelling is vooral nodig omdat er volgens de Leefbaren het nodige verkeerd is gegaan op enkele stembureaus, aldus Pastors.

De uitslag betekent wel een flink verlies voor de PvdA. In 2006 haalden de sociaaldemocraten nog 37,1 procent van de stemmen binnen, dat achttien zetels opleverde. Leefbaar Rotterdam daalde 0,4 procent en behoudt daarmee de veertien huidige zetels.

Den Haag

De PvdA in Den Haag verliest vijf zetels, maar blijft met tien zetels de grootste partij in de hofstad. De PVV krijgt er uit het niets acht en is daarmee de tweede partij geworden, zo bleek donderdag nadat 95,2 procent van de stemmen was geteld.

"Een doorbraak van jewelste", zo noemde de PVV'er Sietse Fritsma de voorlopige verkiezingsuitslag. Fritsma is lijsttrekker voor de PVV in Den Haag. "Wij gaan de gevestigde politiek helemaal gek maken.''

Amsterdam

De PvdA in Amsterdam heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen zes zetels verloren. De partij komt uit op veertien zetels in de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar hadden de sociaal-democraten er twintig.

D66 komt zoals voorspeld als grote winnaar uit de bus. De partij komt uit op zeven van de in totaal 45 plekken in de gemeenteraad. Dat is vijf zetels meer dan in de afgelopen raadsperiode.

Utrecht

GroenLinks is als grootste partij uit de bus gekomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van Utrecht. De partij steeg van acht naar tien zetels. Ook D66 deed het heel goed. Die partij had drie zetels en won er zes bij.

PvdA verloor vijf van de veertien zetels. De SP zakte van vijf naar drie plaatsen in de raad. Leefbaar Utrecht houdt nog een zetel over van de drie die de fractie nog had. De VVD steeg van vijf naar zeven, het CDA bleef gelijk op vier. En de ChristenUnie houdt van de twee zetels er één over.

Opkomst

Landelijk lag de opkomst volgens onderzoeksbureau Synovate op 56 procent. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen deed 58 procent van de stemgerechtigden mee aan de stembusgang.

Rozendaal

De gemeente Rozendaal was woensdagavond als eerste klaar met het tellen van de stemmen van de raadsverkiezingen.

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, op 7 maart 2006, had de gemeente ook al de primeur. Deze keer duurde het ruim 23 minuten voordat de uitslag in Rozendaal werd vrijgegeven. Vlieland eindigde als tweede. Deze Waddengemeente leverde na 28 minuten de resultaten van de stembusgang.

Bekijk lezersfoto's van de verkiezingen op NUfoto.nl

Verkiezingen