AMSTERDAM - De linkse partijen moeten in de aanloop naar de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer samen een programma opstellen. Dat bepleit SP-boegbeeld Jan Marijnissen.

"Ik ben er een groot voorstander van dat er samenwerking komt op heel concrete punten", zei Marijnissen woensdag in het tv-programma De Wereld Draait Door.

PvdA, SP en GroenLinks moeten vooraf gezamenlijk zo'n 25 punten opstellen die zij zullen uitvoeren als ze aan de macht komen, vindt Marijnissen. Dat is volgens hem democratischer dan een regeerakkoord waarover na de verkiezingen achter gesloten deuren wordt onderhandeld.

Niet realistisch

PvdA-leider Wouter Bos ging eerder deze week minder ver. Hij zei dat de linkse partijen elkaar tijdens de campagne niet moeten aanvallen. Een linkse coalitie lijkt hem daarentegen 'niet realistisch'.

De SP en GroenLinks bepleitten ook in de aanloop naar de vorige Kamerverkiezingen nauwe linkse samenwerking. Bos hield de boot af.

Hij dronk tijdens de campagne een kopje koffie met Marijnissen en GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema, maar daar bleef het bij.