DEN HAAG - Het demissionaire kabinet zal geen besluit meer nemen over de aanschaf van een tweede testtoestel van de Joint Strike Fighter (JSF), het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

Volgens demissionair staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is het aan het nieuwe kabinet om zo'n besluit voor te leggen aan de Tweede Kamer.

Dat heeft zijn woordvoerster woensdag gezegd. De JSF is de beoogde opvolger van de verouderde F-16.

Vorig jaar is na een fikse kabinetsruzie een eerste testtoestel besteld en dit jaar zou, rond maart, een besluit volgen over een tweede.

Duurder

Maar door de demissionaire staat van het kabinet is dat volgens De Vries niet realistisch. Ook de situatie in de Verenigde Staten speelt een rol.

De Vries reageerde op de Amerikaanse aankondiging van dinsdag dat de JSF zeer waarschijnlijk duurder wordt en vermoedelijk pas in 2015 door de Amerikaanse luchtmacht in gebruik zal worden genomen. Vorige maand zei minister van Defensie Robert Gates nog ervan uit te gaan dat de JSF in 2013 operationeel zou worden.

Hij maakte toen ook bekend 614 miljoen dollar (441 miljoen euro) op zijn bijdrage aan het bedrijf Lockheed Martin te korten wegens problemen met de bouw van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Ook verving Gates binnen het Pentagon het team dat toezicht houdt op de ontwikkeling van de JSF, het duurste wapenprogramma op de begroting van het ministerie van Defensie.

6,1 miljard

In Nederland werd vorig jaar besloten dat niet in 2010, maar pas in 2012 de beslissing valt of het kabinet de JSF echt koopt of er alsnog van afziet. Voor de aanschaf is 6,1 miljard euro gereserveerd.

De Vries zei een paar dagen na de val van het kabinet al te verwachten dat er voorlopig geen besluit over de JSF wordt genomen, omdat hij ervan uitgaat dat de Tweede Kamer dit niet meer wil bespreken met het demissionaire kabinet. Het parlement zou volgende week een besluit nemen.